Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

SDA U STRAHU OD GUBITKA VLASTI: Radončić sve nestrpljiviji, gradska Transverzala ključ opstanka županijske Vlade!

Županijski premijer Mario Nenadić danima boravi u ‘izmiještenom uredu’ na trasi fatalne Prve transverzale gdje pritišće načelnike iz SDA da prokrče trasu oko sadašnjeg i budućeg  tornja stranačkog šefa Fahrudina Radončića. Lider SBB-a je sve nervozniji i sumnja da netko sabotira vitalnu prometnu žilu kucavicu.  

Opći je dojam sarajevskog javnog mnijenja kako SDA trenutno vrlo loše kotira na području sarajevske županije i da joj prijeti težak poraz na predstojećim lokalnim izborima. 

Nekoliko zločinačkih krađa u razdoblju pandemije, sunovrat zdravstva kojim dirigira Sebija Izetbegović i koruptivni skandali unutar stranke pribili su Izetbegovićevu stranku na javno raspelo.

Opasne igre

Od totalnog izbornog debakla SDA bi možda mogli spasiti svojim karizmama pojedini načelnici, poput Nedžada Koldže ili Semira Efendića, makar nad njihovim kandidaturama lebdi veliki upitnik.

Mnoštvo analitičara  cijeni kako je osim tradicionalne potpore discipliniranog članstva najubojiti adut Bakira Izetbegovića na općinskim izborima na području sarajevske županije rascjepkana i zavađena oporba, odnosno vrlo razoran sukob između dviju velikih prijetnji za SDA, Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića, čelnika Naroda i pravde. 

Taj konflikt je za oporbu i protivnike Bakira Izetbegovića poguban, on nikada nije službeno pojašnjen, ali je nedvojbeno kako se njegovi repovi vuku iz razdoblja kada je Konaković bio županijski premijer i kada, očigledno je, nije udovoljio zahtjevu neimara i poduzetnika Radončića i započeo s gradnjom prometne žile kucavice od centra Sarajeva prema Vogošći, taman pokraj Fahrinoga tornja.

Ta famozna Prva transverzala je konstantni uvjet kojeg Radončić postavlja pred svaku koaliciju i Vladu na području Sarajeva. Taj je ultimatum sada i dodatno podebljan nakon što su lokalne sarajevske vlasti Radončiću odobrile gradnju i drugog, još većeg nebodera. 

Zbog Prve transverzale i kompanije Penny, koja je bespravno sagradila poslovno carstvo na toj trasi, je srušena ‘šestorka’ u Sarajevu, a ozbiljna prijetnja se ovih dana nadvila i nad  koalicijom ‘petak 13’ koju predvodi SDA. 

Radončić pritišće

Šef SBB-a Fahrudin Radončić  je sve nestrpljiviji, svjestan je da nekoliko mjeseci pred općinske izbore ima presudnu šansu žestoko pritisnuti Bakira Izetbegovića i njegove općinske načelnike i Prva transverzala doista drži ključeve opstanka sarajevske županijske Vlade.  Županijski premijer Mario Nenadić , Radončićeva uzdanica,  već danima boravi u ‘izmiještenom uredu’ na trasi fatalne Prve transverzale gdje pritišće načelnike iz SDA da prokrče trasu oko sadašnjeg i budućeg tornja stranačkog šefa Fahrudina Radončića. 

Lider SBB-a je sve nervozniji i sumnja da netko iz SDA sabotira vitalni projekt, ali se još ne želi zalijetati s javnim optužbama. Nije ugodno niti lako srušiti poslovno carstvo Pennya,  velikog donatora SDA, međutim, Radončić je svjestan kritičnosti trenutka i političke situacije i svim silama gazi po svim mogućim preprekama.

-Ako sustav nije u stanju da sruši jednu nelegalno izgrađenu garažu, kako će onda rušiti zgrade i druge objekte na saobraćajnici koja je proglašena javnim interesom na nivou Kantona i općina, kazao je prije pet dana premijer Mario Nenadić.

Istaknuo je i da će famozna firma “Penny plus” za nekoliko dana službeno dostaviti dokaze o vlasničko-pravnim odnosima nad objektima smještenim na trasi Prve transverzale, odnosno o onima koji su u vezi s ovom prometnicom .

-Zbog određenih sudskih sporova, prije svega s pravnim subjektima na ovoj dionici, zaključeno je da će se do sljedeće sjednice Operativnoga stožera obaviti sve neophodne konsultacije i radnje s ciljem obnove urbanističkih suglasnosti na ovoj dionici, te će nastaviti pregovore sa pravnim licima na predmetnom lokaciji, s ciljem konačnog utvrđivanja trase, stanja na terenu i izdavanja neophodnih saglasnosti i dozvola.’

I sredinom ovoga mjeseca premijer Mario Nenadić, ministar prometa  Adi Kalem i ravnatelj Direkcije za puteve ŽS Selmir Kovač obišli su radove koji se trenutno odvijaju na dionici Prve transverzale.

Kako će se Izetbegović postaviti?

Što će se dogoditi i kako će se postaviti Fahrudin Radončić ako njegova taktika silnog  pritiska ne poluči željeni efekt? Nikada nije bio bliži čišćenju građevinskog i prometnog vidika u okolici svojih tornjeva, ima premijera Nenadića kao glavnog operativca ali, opet, sa moćnicima iz SDA se nikada ne zna.

Sigurno je da će Bakir Izetbegović pokušati na sve načine izbjeći frontalni sukob s  Radončićem, jer bi mu Fahrini mediji sjeli za vrat i iznova bi krenuli serijali svih mogućih prljavština, što mu u kampanji nikako ne treba.  

Izbori su u studenom ove godine. SDA su optuživali da potiho bojkotira njihovo održavanje u ovoj godini, jer se, po tim teorijama zavjere, opravdano plaši poraza u Sarajevu i nekim drugim sredinama.

– Uvijek se ponavlja ista teza – da će SDA loše proći na izborima, da se boji izbora, zatim se angažiraju i ozbiljne agencije da naprave i ispitivanja javnog mnijenja koja takve prognoze potvrde. I stvori se lažna slika da je SDA pred porazom. Tako je to već deseti put. A zatim se sve završi kako se završi i kako će se opet završiti. “Ozbiljne agencije” se ozbiljno obrukaju, a rivali SDA se ozbiljno nasekiraju. SDA je okosnica političkog života i stabilnosti BiH, glasna manjina to ne želi da zna, ali tiha većina to očigledno i shvata i zna, umiruje članstvo i simpatizere, a sebe ohrabruje vođa SDA Bakir Izetbegović.

Njegov partner na višim razinama Fahrudin Radončić, šef SBB-a, na lokalne izbore ide samostalno. Njega osobno ti izbori previše ne zanimaju niti impresioniraju, prepušta festival demokracije lokalnim organizacijama i dužnosnicima.

Međutim, Radončić općinske izbore vidi kao sudbonosnu šansu da se dohvati poslovnog plijena, strateške prometnice pokraj svog poslovnoga carstva. Ako ne progura projekt, ujedat će SDA poput zmije otrovnice i tada su šanse Izetbegovićeve stranke u Sarajevu silno umanjene. J. S.

VEZANO

Čović i Izetbegović potpisali sporazum za Mostar

urednik

BLOKIRAN DOLAZAK RUSA U MOSTAR Ruska pomoć sigurnosna prijetnja?

urednik

Radončić robusno kreše krila SDA u Sarajevu: Gavrankapetanović, Škrijelj, Debevec, Kajmaković

urednik