Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

MOSTARCI OGORČENI NA ODLUKE VLASTI: Kako ćemo preživjeti ovo ljeto?

Turistički djelatnici u Mostaru smatraju kako je sezona u potpunosti propala. Nema stranih gostiju, a domaći gosti se, kako kažu, ne zadržavaju dugo i uglavnom dolaze u obilazak. Pitaju se kako će preživjeti ovo ljeto.
Jedini kazandžija u Mostaru, Husein Beganović, kuje bakar u svojoj radnji. Dolazi ovdje, jer kaže da se tako bolje osjeća. Posla nema, rijetko kad da se nešto zaradi.
– Kao da sanjam i da prolaze ovuda milijun turista dnevno, kao i svaki ljetni dan u Mostaru, ali nažalost – to je samo san –  ispričao je Husein Beganović za N1.
Husein u jednom danu napravi preko 350 bakrenih naušnica, iako je skoro pa siguran – da ih neće prodati.

Propala sezona

– Ne predajem se, radim dan-noć i ja i žena, a da li ćemo prodati – ne znam. Ako se otvori, postoji mogućnost i na veliko da prodam da preživim, ali.. dodaje Beganović.
Prema svim najavama, ovo je trebala biti rekordna sezona u gradu na Neretvi. Ugostitelje, zanatlije i umjetnike posebno brinu nove restrikcije i ponovna zatvaranja granica.
– Ovo kako ide vrijeme, granice se blokiraju, blokira se ulazak, posjete… Vi znate u ovo vrijeme da se gradom jedva prolazilo, sad je to Boga mi baš prolaz kako treba. Ništa, po meni sezona propala. Nemamo ni stranaca, nemamo ni naših ljudi, nemamo nikoga, sve je otkazano, dodao je mostarski slikar Aluca Jakirović.
Upravo zbog ovakvih problema mostarske zanatlije i gospodarstvenici  jučer su se okupili u tom gradu te izrazili nezadovoljstvo povodom odluke BiH da ne otvori granice za državljane Europske unije.
U mostarskom restoranu Kuluk okupilo se oko 50-ak koji su poručili predstavnicima vlasti da se granice hitno otvore, jer će u protivnom snositi posljedice. Tako su najavili da će danas na Starom mostu održati prosvjedno okupljanje u 10 sati i najaviti zaključavanje svih objekata i odjave radnika ako se granice ne otvore.
Mensud Duraković iz Turističe zajednice Grada Mostara kaže da je turizam na koljenima i da bez otvorenih granica nema oporavka.
– Tražimo otvaranje granica uz maksimalno pridržavanje mjera, kao što rade i druge Europske zemlje. Vidjeli ste da je ova odluka donesena reciprocitetom i mjerenjem mišića. Ovaj problem je iz mjeseca u mjesec sve veći, svi smo u istom problemu. Ovo što su nama uradili i vezali nam ruke je nonses. Svi otvaraju granice, a kod nas se mjere mišići da mi kao pokažemo da smo jaki –  ističe Duraković, prenosi klix.ba.
Pozvao je sve nadležne da poduzmu potrebne mjere kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.
Admir Kreso, vlasnik suvenirnice, ističe kako mu je trošak veći nego zarada koju ostvaruje trenutno.

Nema prihoda

– Bolje nam je da su nam radnje zatvorene nego da radimo, a nemamo prihoda. Neka nam otvore granice da možemo opstati. Da su danas otvorene granice moglo bi se nešto planirati, ali ovako se agonija nastavlja –  kaže Kreso.
Sabrija Selimović ističe kako su svi očekivali početak poslovanja, ali ovo je, kako kaže, odluka koju su donijele nekompetentne osobe.
Senad Balalić, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta, podsjeća da unatoč slabom poslovanju vlasnici objekata moraju plaćati najamnine, što im postaje nemoguće.
Gospodarstvenici poručuju kako traže pomoć i od Županije i Federacije BiH i kroz subvencioniranje za proteklo razdoblje, jer ni nakon prestanka stanja nesreća oni ne ostvaruju prihode.

Podsjetimo da je shodno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH dopušten ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s putovnicom ili osobnom iskaznicom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja. G. S.

VEZANO

Jesu li mladi svjesni da je njihov glas bitan?

urednik

Herceg s braniteljskim udrugama o programu vrijednom 2.710.000 maraka

urednik

POTREBNA POMOĆ ZA BEBU: Spasimo malog Jasmina iz Mostara!

urednik