Image default
DNEVNI NOGOMET

Zašto je tako apsurdan prijedlog uopće razmatran?

Piše: Slaven Nikšić

Znalo se da neće biti usvojen, ali prijedlog o proširenju Premijer lige na 14 klubova svejedno se našao na meniju Izvršnog odbora NS BiH.

Nogometni savez BiH gotovo svakodnevno trpi snažne kritike, toliko snažne da se nekad zapitate – pretjeruje li se? Zadnja sjednica Izvršnog odbora krovne kuće bh. nogometa potvrdila je da to nije slučaj. Jer razmatrao se u najmanju ruku apsurdan prijedlog, a što je još apsurdnije – unaprijed se znalo da neće biti usvojen.

Nelogičan završetak

Korona je definitivno dodatno potresla ionako lohotne temelje našeg nogometa – na svim razinama. Od financija do organizacije. Postalo je još jasnije koliko tu ima rupa, a jedna se definitivno mogla naći u logičnosti odluke o prekidu prvenstva. Da, i drugi su tako radili, sezonu prekinutu koronom proglasili gotovom i proglasili prvaka, odnosno one koji ispadaju, ali kad malo bolje razmislite – vjerojatno je to najgluplja opcija, povoditi se nečim u što niste sigurni, a samo zato jer su to ‘oni’ učinili i tako vam dali primjer.

Dakle, Sarajevo je proglašeno prvakom jer je bilo prvo nakon 22 od planirana 33 kola. Shodno tomu, izborilo je plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, a u Europu su otišli i Željo, Zrinjski te Borac, koji je u očima javnosti iz svega izišao kao jedan od najvećih krivaca za to što prvenstvo nije nastavljeno, što je već uvelike prežvakana tema, lanjski snijeg. Ono što se pretvorilo u aktualnu nepogodu bila je odluka da Ligu napuštaju Čelik i Zvijezda.Nečuvene ideje


I jedni i drugi su najavili tužbe, a uvjereni u pravednost svog prijedloga da se Liga proširi na 14 klubova, i Čelik i Zvijezda su trenirali kao da će igrati Premijer ligu – iako su Zeničani ostali bez licence, iako grcaju u dugovima zbog kojih se ne zna hoće li igrati i prvi entitetski rang, a Zvijezda skupila duplo manje bodova. I jedni i drugi smatrali su da nisu izbačeni na osnovu fer kriterija, s čime se slažemo, jer je bilo još jedanaest kola do kraja koja su mogla promijeniti izgled donjeg dijela tabele (u teoriji), ali tražiti proširenje Lige kako bi oni ostali unutra? Dajte ljudi.
U redu je bilo žaliti se, tražiti nadoknadu troškova, ali apsurdno je bilo od istog tijela koje je donijelo odluku o dodjeli titule Sarajevu tražiti da donese novu odluku koja tu pobija, da nitko ne ispadne iz Lige. Shvaćamo da kod nas vlada ‘ja, ja i ja’ sustav vrijednosti, ali svejedno – kako takve ideje uopće nekomu mogu pasti na pamet?

Apsurd za apsurdom

Apsurdnosti tu nije kraj, jer Savez je pristao na tu igru i odlučio razmotriti ideju… a svi smo znali, imali smo informacije od relevantnih ljudi i o tomu smo pisali, da do proširenja neće doći.
U redu, nije bilo realne opasnosti od ponovnog proširenja nakon što je Liga od sezone 2016/17. skraćena – sa 16 na 12 klubova. Ali uopće razmatrati korak unatrag, nešto je zbog čega se zapitate ‘kako se Premijer liga s takvim Savezom uopće igra?’ Jer skraćenje se dogodilo i odmah se, prve sezone nakon toga, pokazalo da je riječ o ispravnoj odluci, ali ostao je dojam da radi dizanja kvalitete na višu razinu što skorije treba posegnuti za novim skraćenjem, na Ligu 10. Ali ne, kod nas se razmatra povratak na staro…, iako samo u teoriji, ali i to je po sebi bila uvreda za inteligentne nogometne fanove.
Za nadati se da je Savez ovim potezom pokazao da ide dalje u nastojanju da dodatno skrati Ligu… i tako se može gledati na ovu farsu. Ali opet, naći će se netko moćniji od Čelika i Zvijezda, a ugrožen, i možda se opet vratimo na staro…

Sutra ždrijeb parova za iduću sezonu


IO NS BiH potvrdio je predložene stavke po pitanju povećanja broja stranaca (na pet) i broja U21 igrača u zapisniku (na četiri), a određen je i datum ždrijeba natjecateljskih brojeva za iduću sezonu koja počinje 1. kolovoza. Trebalo se to dogoditi danas, ali Sarajevo, Željezničar, Velež, Zrinjski, Borac, Sloboda, Tuzla City, Radnik, Široki Brijeg, Mladost, Krupa i Olimpik u bubanj će ipak sutra – ždrijeb je pomjeren za jedan dan u odnosu na prvotni plan.

VEZANO

Jesmo li idioti? Jesu

urednik

PL: Mladost se pojačala pred Zrinjski

urednik

PRVENSTVO SE NEĆE NASTAVITI! Europski se putnici znaju, ali ne i hoće li Sarajevo dobiti titulu, odnosno hoće li Čelik i Zvijezda ispasti

urednik