Image default
DNEVNI

Radončić robusno kreše krila SDA u Sarajevu: Gavrankapetanović, Škrijelj, Debevec, Kajmaković

Ponovni izbor Rifata Škrijelja za prestižnu poziciju rektora Sarajevskog sveučilišta težak je šamar za SDA i nova, velika, pobjeda čelnika SBB-a Fahrudina Radončića.

Iako će Škrijelj žustro demantirati bilo kakvu povezanost s Radončićem, uostalom bio je član SDA, ne treba biti naročito pametan pa ne prepoznati Fahrine prste u kampanji i izboru novog-starog čelnika krucijalne obrazovne ustanove u Sarajevu.

Lov na pozicije moći

Politika se odavno nastanila na Sarajevskom sveučilištu i do zadnjeg trenutka i daha se vodila bespoštedna borba između krugova i pojedinaca naslonjenih na dva bošnjačka tabora, SDA i SBB. Uostalom, rektor Škrijelj, nakon što je odahnuo je javno objavio  kako više nije član SDA, međutim istodobno je ogolio još jednu poražavajuću čemer i surovo poručio ‘najmoćnijoj’ i poraženoj ‘sjenci’, supruzi vođe SDA Bakira Izetbegovića.  

-Imao sam danas jednu tešku privatnu situaciju i ogriješili su se oni koji su mi zadavali udarce svih ovih dana i obećavam – dok sam rektor, nikada se rektor neće birati na Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevo nego u dvorani Senata, trijumfalno je prkosio zemljak iz Sandžaka,Sebiji Izetbegović.
Iako će ponizno ustvrditi kako je osobno osramoćen te da je u konačnici pobijedilo Sveučilište, nema nikakve dvojbe kako razloga za otvaranje pjenušca ima čelnik SBB-a Fahrudin Radončić.

‘Ministar u pokušaju’, kako ga podrugljivo dočaravaju krugovi bliski SDA, zbog ostavke na poziciji državnog ministra sigurnosti, u tišini, vrlo suptilno, osvaja utvrde SDA u glavnom gradu pa i na višim razinama, u zdravstvu, obrazovanju, a ranije se vrlo agresivno infiltrirao u pravosuđe.

Za sada Radončić nema snage i formulu da od Bakira Izetbegović otrgne moć i utjecaj u obavještajno-policijskom sektoru i uguši para-pozemlje. Poznavatelji mentalnog sklopa i Fahrine taktike ne sumnjaju kako će se on u sljedećem razdoblju, poput ‘kopca’ usmjeriti i na te atraktivne i ubojite poluge moći, makar se čudno i nejasno postavio spram šefa OSA-e Osmana Mehmedagića i njegove famozne fakultetske diplome.

Ranije je u svojim medijima razapinjao ‘Osmicu’, a sada kao da vreba iz prikrajka epilog trakavice koja se preselila u Parlament i Vijeće ministara BiH.

Nova pljuska Izetbegoviću

U zadnjih nekoliko dana Fahrudin Radončić je zadao dva bolna kadrovska ‘uboda’ u ‘srce SDA’. Nedavno je, imenovanjem dr.Ismeta Gavrankapetanovića za ravnatelja Opće bolnice ‘dr. Abdulah Nakaš’ i definitivno ovjerio svoj utjecaj u sarajevskom zdravstvu.

Opasno je nagrizao moć neprikosnovene Sebije Izetbegović i najavio daljnji pohod na njezin autoritet i za primat u toj oblasti. Ovladavanje Sveučilištem je doista nova pljuska bošnjačkom izborniku Bakiru Izetbegoviću.

Radončić robusno kreše krila SDA u Sarajevu. Gavrankapetanović, Škrijelj…, pitanje je samo gdje će udariti sljedeći put.

Lider SBB-a se nakon osobne pravosudne agonije nemilosrdno infiltrirao u pravosuđe. Javna je tajna da su Fahrine ključne poluge i uzdanice predsjednik Suda Ranko Debevec, zamjenica Glavne tužiteljice Dijana Kajmaković, ali i zamjenica predsjednika VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača. 

Ne smije se podcijeniti niti Radončićev upliv u bankarstvu preko ravnatelja Agencije za bankarstvo, ali i u prometnoj infrastrukturi preko Adnana Terzića, ravnatelja Javne kompanije ‘Autoceste FBiH’. 

Radončić je odustao od državne vlasti i u križaljci koju razrađuju Izetbegović, Čović i Dodik nema njegovih apetita. Međutim, u budućem raspletu oko formiranja federalne vlasti čelnik SBB-a bi mogao Izetbegoviću ispostaviti ‘skupe’ fakture. Pod uvjetom, naravno, da ostane u partnerstvu i u igri za Vladu FBiH. J. S.

VEZANO

Glavno vijeće HNS-a BiH: Osuda napada na kardinala Puljića

urednik

RADONČIĆ: Želimo izaći iz Vlade FBiH, moguća koalicija s SDP-om

urednik

Radončić u ‘čekaonici’ do izbora, Komšić ružni spomenik ljevice

urednik