Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

SDA i HDZ ponovno ‘zaboravili’ na mostarsku ‘Središnju zonu’

Kako stvari stoje, u prijedlogu koji je upućen u parlamentarnu proceduru ni dalje se ne rješava problem građana iz tzv. Središnje zone Grada Mostara. Naime, iako je bilo riječi da će se birači iz ovog dijela Mostara moći ‘opredijeliti’ u kojoj će od susjednih izbornih područja moći ostvariti svoja biračka prava, ovo pitanje u upućenom prijedlogu uopće nije definirano

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona vezanih za promjenu izbornog modela za grad Mostar upućen je u parlamentarnu proceduru, a potpisali su ga zastupnici SDA i HDZ-a BiH. Prijedlog je potpisalo 14 zastupnika ove dvije stranke.

Ranija izborna pravila, koja su presudom 2010. proglašena neustavnim, davala su sa svih šest gradskog područja po 3 vijećnika. Novim dogovorom SDA i HDZ-a sad je to izmijenjeno na način da se iz gradskog područje Sjever biraju dva vijećnika, iz Starog Grada pet, iz Jugoistoka dva, iz Juga dva, iz Jugozapada 7, a iz Zapada četiri.

Ranija raspodjela vijećnika koji se biraju s gradskih područja davala je 9 sa jedne, a 9 s druge ‘strane’ grada. Sadašnja daje 9 sa uvjetno rečeno “istoka” i 13 sa “zapada”.

Opet problem u Središnjoj zoni

Također, ranije se sa gradske liste koja je obuhvatala cijeli grad Mostar biralo 17 vijećnika. Po novom prijedlogu birat će ih se manje, odnosno samo njih 13. Istodobno se novim prijedlogom definira da će u Gradskom vijeću Grada Mostara biti najmanje 4 pripadnika svakog konstitutivnog naroda i ne više od 15. Osim toga garantira se ulazak u Gradsko vijeće najmanje jednom vijećniku iz reda Ostalih.

No, kako stvari stoje, u prijedlogu koji je upućen u parlamentarnu proceduru ni dalje se ne rješava problem građana iz tzv. Središnje zone Grada Mostara. Naime, iako je bilo riječi da će se birači iz ovog dijela Mostara moći ‘opredijeliti’ u kojoj će od susjednih izbornih područja moći ostvariti svoja biračka prava, ovo pitanje u upućenom prijedlogu uopće nije definirano.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić kaže da je to nedopustivo jer se ponovo uskraćuju prava građana. Zalihić napominje da se pitanje Središnje zone spominje samo u obrazloženju upućenih izmjena i dopuna zakona, ali je nema u dopunama i izmjenama zakona gdje nije riješen status stanovnika te zone.

– Evidentno je da se u Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona koje su uputile SDA i HDZ u proceduru uopće ne spominje niti rješava problem birača iz Središnje zone. To znači da, ako se usvoji ovakav dokument, stanovnici Središnje zone će ponovo biti diskriminirani jer neće moći glasati za izborna područja. Pravo glasa imati će samo za gradsku listu, dok će svi ostali birači u Mostaru praktično moći glasati dva puta. Ne treba ni spominjati da je to novi osnov za nove tužbe pred raznim domaćim i međunarodnim sudovima – navodi Zalihić te napominje daj je to još jedan dokaz kakve su ‘aljkave’ i nedorečene izmjene SDA i HDZ uputili u parlamentarnu proceduru.  

Hoće li biti dovoljno ruku?

Podsjetimo, predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović prije dva tjedna i 12 godina nakon posljednjih lokalnih izbora u Mostaru, potpisali su sporazum o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Ovaj sporazum dvije najjače hrvatske i bošnjačke stranke potpisan je bez ostalih političkih aktera-stranaka i naišao je na mnoge kritike, osobito od bloka stranaka ljevice, ali i od samih predstavnika Srba Mostara.
Međutim, iako su dvije najjače nacionalne političke opcije u Federaciji, rješenje za Mostar potpisali bez sudjelovanja ostalih političkih aktera, već nekoliko dana poslije predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ustvrdio je da će, kako bi došlo do izmjena Statuta Grada Mostara prema postignutom sporazumu, biti potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću kada ono bude izabrano, za što će biti potrebna podrška i drugih političkih opcija.

No, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA ima 9, HDZ BiH – 5, a SNSD, ako sve podrži predsjednik te stranke Milorad Dodik – 6 parlamentaraca, što je ukupno 20 ruku od potrebnih najmanje 22.
Istodobno, zajednički prijedlog rješavanja ‘mostarskog problema’ ovih dana u parlamentarnu proceduru trebali bi uputiti i zastupnici SDP-a BiH i Naše stranke.
Hoće li i na koji način SDA i HDZ osigurati dovoljan broj ruku za svoj prijedlog i što će biti s drugim prijedlogom saznat ćemo idućih dana.  J. S.

SNSD će navodno podržati dogovor HDZ-a i SDA o Mostaru, a Dodik lokalnim Srbima obećao ispunjenje zahtjeva

SNSD će navodno podržati politički dogovor SDA i HDZ-a o Mostaru, a mostarskim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, Milorad Dodik je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva kroz već postignuti dogovor, objavio je neslužbeno jučer portal Klix.ba.

Dodik se u Istočnom Sarajevu sastao s predstavnicima Koordinacije Srba, koja je ranije govorila kako je dogovor SDA i HDZ-a “degradirajući po ovdašnju srpsku zajednicu”, ali je njene predstavnike ohrabrio lider SNSD-a koji im je kazao da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.

U izjavi medijima poslije sastanka Dodik je kazao da će naglasak biti stavljen na popis iz 1991. godine, a da će se tražiti da se osigura ravnopravno učešće u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlastima koje imaju gradonačelnik i predstavnik Vijeća te da se i za predstavnika srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstitutivni narod, na pravi način odlučivati.

VEZANO

Mašić: Mostarskim strip vikendom želimo osnažiti bh. strip scenu

urednik

RASKOL U KOALICIJI ZA MOSTAR: Vrijeme kada svatko u svakoga sumnja

urednik

Čović razgovarao s poslodavcima

urednik