Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

VERBALNE VARNICE VJEČITIH PARTNERA: Je li Mostar ‘riješen’ ili nije!?

Za sutra je najavljeno održavanje još jednog sastanka lidera tri vladajuće stranke u BiH, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović iskazao je u subotu očekivanje da se pitanje izbora u Mostaru riješi naredne srijede kao i da će proračun BiH biti usvojen do konca mjeseca. Osvrnuo se i na pitanje imenovanja koja su nadležnosti Vijeće ministara BiH.

“Što se tiče sjednica Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH, ključne točke su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar. Koliko vidim, predlaže se da idu po žurnom postupku, što bi značilo da bi teoretski u srijedu mogli imati dopunu i riješiti pitanje izbora za Mostar. Druga vitalna točka je proračun, koji bi išao po redovnoj proceduri, ali to onda svakako znači da bi do kraja ovoga mjeseca imali proračun. Želimo  ići u redovnu proceduru kako bi svatko eventualno mogao ugraditi neke primjedbe i popravke“, kazao je Čović.

Jesmo li partneri ili nismo!?

U dijelu obraćanja vezano da kadroviranja koja trebaju obaviti Vijeće ministara BiH i Parlament BiH, najavio je da će HDZ BiH imati vrlo jasan stav prema svojim partnerima.

“Vjerujem da ćemo upravo na sastanku 7. srpnja ja i kolega Izetbegović, pa i kolega Dodik, a vjerojatno i sva trojica zajedno, možda riješiti te probleme. Prije svega, trebamo kazati jedni drugima jesmo li partneri ili nismo. Partnerstvo koje smo imali s SDA potpuno je nestalo u zadnjih par mjeseci imenovanjima hrvatskih dužnosnika bez dogovora s predstavnicima hrvatskog naroda, HDZ-a BiH i HNS-a BiH, te imenovanjima u Središnjem izbornom povjerenstvu i u Centralnoj banci BiH. Naravno, onda smo mi kazali da nijedno imenovanje koje predlažu Bošnjaci neće imati našu potporu“, naveo je lider HDZ-a BiH.

Da bi se to primijenilo, ističe Čović, trebaju zajedno sjesti i vidjeti mogu li napraviti zajednički program rada.

“Barem za ove dvije godine, ako nismo prvih godinu i pol dana, da nas veže nešto što je vrlo jasan orijentir za budućnost i kad je u pitanju gospodarstvo. Imat ćemo ogromne ekonomske i svake druge posljedice pandemije, osobito ono što i jest interes naših ljudi kada je u pitanju zdravlje, posao i radna mjesta. To su stvari zbog kojih trebamo sjesti i dogovoriti, a onda možemo dogovoriti kadrovska pitanja, samo kadrovska više nemaju nikakvog smisla“, zaključio je Čović.

Izetbegović: Naravno da se Čoviću dalje ne pregovara

I lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da će na sastanku s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o najvažnijim aktualnim temama, poput imenovanja čelnika državnih institucija i agencija, proračuna institucija BiH za 2020. godinu te izmjene Izbornog zakona BiH.

Kako je naveo, na sastanku, čiji bi domaćin trebao biti predsjednik SNSD-a Dodik, očekuju se razgovori o imenovanju Selme Cikotića na dužnost ministra sigurnosti BiH te o svim ostalim imenovanjima, uz napomenu da je vrijeme da se to pokrene.

Prema riječima Izetbegovića, lideru HDZ-a BiH Čoviću odgovara postojeće stanje jer smatra da dvostruko ili trostruko više pozicija hrvatski korpus dobija kada je u pitanju razina BiH.

“Naravno da se njemu dalje ne pregovara. Ne tražim ja ništa posebno novo. Samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi što je bošnjačka kvota, što hrvatska, a šta srpska, i ne mislim da ćemo tu neke bitne pomake praviti, ali je potrebno definirati stvari“, naveo je on.

VEZANO

Plenković u Mostaru: Hrvatska će podupirati BiH na putu prema EU

urednik

Čović se susreo s veleposlanikom NR Kine Ji Pingom

urednik

HDZ-u BiH ne bih preporučio da SDA odstrani iz vlasti, a SDP-u BiH to ne bi trebalo

urednik