Image default
TEHNOLOGIJA

Novo vozilo “Wheels” osvaja bečke ulice

Bicikli, skuteri, električni romobili, a sada i Wheels – Nova vozila u Beču podsjećaju na električne bicikle ali nemaju pedale i za razliku od e-romobila posjeduju sofisticiraniji sistem za iznajmljivanje.

S obzirom da na trľiątu trenutno ne postoji niąta uporedivo, jedini naziv za novo vozilo je Wheels. Vozila na iznajmljivanje pokreću se električnim motorom i dostupna su svim korisnicima starosti iznad 18 godina. Wheels mogu razviti brzinu do 25 km/h ali putem GPS-a automatski reaguju na ograničenja i spuątaju brzinu u pjeąačkim zonama ili zonama susreta.

Kao i kod drugih sistema za iznajmljivanje električnih romobila ili bicikala, korisnik mora skinuti aplikaciju i skenirati QR-code kako bi pokrenuo vozilo, ąto koąta 1 Euro. Svaki naredni minut voľnje na Wheels-u u Beču koąta 29 centi a propisno parkiranje se mora fotografisati i poslati u centralu. Pojedine Bečlije su joą uvijek skeptične po pitanju Wheels-a, ąto moľe biti i posljedica obimne ponude vozila na iznajmljivanje u Beču. Bečkim ulicama trenutno kruľi 4.600 električnih romobila za iznajmljivanje koji su u vlasniątvu pet različitih ponuđača. Wheels raspolaľe sa 33 vozila, međutim ubrzo planiraju povećati broj.

VEZANO

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik

U Beču zelene oaze za građane

urednik

Tehnološki univerzitet u Beču razvio model za osiguranje od epidemije

urednik