Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Hercegovke prema Hrvatskoj šalju peticiju protiv samoizolacije

Piše: V. S. Herceg

Grupa aktivista pokrenula je on-line peticiju u kojoj zahtijevaju izuzeće od ponovno uvedene mjere samoizolacije i to žitelja bh. općina i gradova, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg Posušje kao i Vrgorca, Imotskog, Metkovića, Ploča i Opuzena u Hrvatskoj. Peticiju je jučer, do jučer već potpisalo skoro 1.500 ljudi.

Novom najavom da u Stožeru civilne zaštite i Zavodu za javno zdravstvo Republike Hrvatske razmišljaju o ponovnom uvođenju mjere samoizolacije za sve osobe koje dolaze iz BiH i Srbije, zemalja s pogoršanom epidemiološkom slikom zbog povećanja broja novooboljelih od koronavirusa, žiteljima u BiH koji su svoje odmore planirali provesti u Hrvatskoj ili obrnuto, ali i zbog čvrstih obiteljskih ili poslovnih veza – bio je znak za posebno nezadovoljstvo.

Grupa aktivistica, Ana Matić Bilić, Dubravka Dropulić, Suzana Smoljan i Sandra Šunjić, pokrenule su on-line peticiju u kojoj zahtijevaju izuzeće od ponovno uvedene mjere samoizolacije i to žitelja bh. općina i gradova, Ljubuški, Grude, Široki Brijeg Posušje kao i Vrgorca, Imotskog, Metkovića, Ploča i Opuzena u Hrvatskoj. Peticiju je jučer, do jučer već potpisalo skoro 1.500 ljudi.

Dnevni list je kontaktirao pokretačice peticije, koje su ukratko kazale kako se radi o ženama iz Ljubuškog, Vrgorca i okolice.

-Ima nas više pokretača. Sve su uglavnom žene iz Ljubuškog, Vrgorca i okolice. Nadamo se svim silama da će naša peticija biti uvažena od Hrvatske. Za sada, što se tiče ostalih žitelja u ostalim mjestima u BiH – idemo postupno, ne valja nagliti, kažu za Dnevni list pokretačice peticije.

Podsjetimo da se uvođenje samoizolacije za sve osobe koje iz BiH ulaze u Hrvatsku pokazalo kao vrlo nepopularna mjera koja je u BiH naišla na posebno oštre reakcije, ali i najavu ‘recipročnih mjera’ od bh. ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Nakon samo pet dana, Hrvatska je ukinula ove mjere.

Iznimno dobra epidemiološka situacija

Peticija je naslovljena na adrese Vlade Republike Hrvatske, Vlade Županije zapadnohercegovačke kao i Civilne uprave te županije i Krizni stožer – Covid-19 u RH. 

-Ovim putem, a povodom najave ponovnog uvođenja samoizolacije za osobe koje dolaze s teritorija BiH u RH, tražimo da se od eventualnog uvođenja samoizolacije izostave osobe koje imaju prebivalište u navedenim gradovima u BiH od samoizolacije pri ulasku u Republiku Hrvatsku zbog iznimno dobre epidemiološke situacije u istoj kao da se i žiteljima gore navedenih gradova dozvoli ulazak na teritorij ŽZH bez obveze odlaska u samoizolaciju pri povratku u Republiku Hrvatsku. Gore navedene navode možete provjeriti u svakodnevnoj statistici novozaraženih i trenutno zaraženih u ŽZH te se uvjeriti u nepotrebnost stavljanja žitelja ovih gradova u samoizolaciju, stoji, između ostaloga u tekstu peticije.

Pojašnjavaju da, kako ne bi došlo do zlouporabe, uvjet za prelazak bude prebivalište u navedenim gradovima u trajanju najmanje godinu dana ili dokaz u o boravku u istim posljednju godinu dana. Istaknuto je da je broj zaraženih u posljednjih mjesec dana u ŽZH BiH bio 9 (devet) osoba, od kojih je jedna osoba zaražena u Hrvatskoj te smatraju da će peticija biti uvažena i od strane medicinske struke.

Isti tretman traži se i za Grad Čapljinu koja, kako se navodi, ima svega dva zabilježena slučaja, te da se radi o mjestu koji je usko povezan sa Hrvatskom.

-Svi podaci su dostupi …”mrginji su u glavi (mrginj: međa, granica op.au)”. Mi se držimo preporuka vise od bilo koga, zaključuje se u peticiji.

Bune se i mladenke

Na ovu peticiju reagirali su iz Uprave civilne zaštite ŽZH. Ravnatelj Drago Martinović podsjetio je da Uprava civilne zaštite nije uvodila mjeru samoizolacije, naprotiv, da su tražili njeno ukidanje te da oni nisu prava adresa kojoj se organizatori peticije trebaju obraćati zbog eventualne mjere samoizolacije. 

-Mi nismo prava adresa kojoj se treba obraćati zbog eventualne mjere samoizolacije koje bi ponovno bile uvedene od strane Republike Hrvatske. Uprava civilne zaštite ŽZH nikada nije uvodila mjere samoizolacije niti prema postojećim zakonima može to učiniti. Uprava je prije izvjesnog vremena i kada je na snazi bila mjera samoizolacije, tražila od Nacionalnog stožera Republike Hrvatske ukidanje ove mjere, rekao je ravnatelj Martinović.

Inače, ova peticija dobar je znak građanskog aktivizma i reakcija na mjere iz Republike Hrvatske koje će, zasigurno, priskrbiti nove probleme za mnoge žitelje BiH, kako one koji imaju dvojno državljanstvo, tako i one koji ga nemaju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već se medijima požalio kako je dobio na stotinjak mailova od ljutitih mladenki nakon najave Vilija Beroša, hrvatskog ministra zdravstva, o mogućoj zabrani vjenčanja jer se utvrdilo da je značajan broj novozaraženih nakon svadbenih slavlja.

On je, potom, ublažio Beroševu izjavu.

-Nismo kazali da ćemo zabraniti vjenčanja, nego da ćemo malo smanjiti broj ljudi, ali sam dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki. Zabrane stvaraju revolt i građani se onda još manje drže mjera, kazao je Capak.

No, pitanje je koliko će i ova peticija, unatoč brojnosti potpisnika, “piti vode” u Hrvatskom stožeru, ali i jesu li samoizolacijom diskriminirani ostali žitelji u sredinama koje nisu toliko pogođene povećanjem broja zaraženih.

VEZANO

Amerikanci u Hercegovini podijelili pomoć

urednik

OŽIVLJAVANJE JUGOISTOČNE HERCEGOVINE: Jadransko-jonska magistrala kroz BiH uskoro dobiva svoje konture

urednik

Korona hara Hercegovinom, ali to nije jedini problem!

urednik