Image default
BIH

Andrzej Duda pobjednik izbora u Poljskoj

Aktuelni poljski predsjednik Andrzej Duda pobijedio je na predsjedničkim izborima, i malo je vjerovatno da bi preostali neprebrojani glasački listići mogli promijeniti konačni ishod glasanja, saopćila je u ponedjeljak nacionalna izborna komisija.

Očekuje se da Duda, saveznik vladajućih nacionalista, pomogne stranki Pravo i pravda (PiS) da nastavi s reformom pravosuđa, koju kritikuje Evropska unija, i programima socijalnih davanja.

Sudeći po posljednjim  rezultatima, Duda je dobio 51,21 posto glasova, dok je kandidat Rafal Trzaskowski, čelnik centrističke opozicione Građanske platforme (PO), dobio  48,79 posto. Razlika u osvojenim glasovima između dvojice kandidata iznosi oko 500.000 glasova.

–  Ne želim da govorim u ime izbornog štaba, ali mislim da je ova razlika dovoljno velika da mi moramo prihvatiti ovaj rezultat – izjavio je Grzegorz Schetyna, bivši čelnik poljske opozicione Građanske plarforme (PO) i član parlamenta, za privatnog emitera programa TVN24 u ponedjeljak.

Na izborima je zabilježen gotovo rekordan odziv glasača, 68,12 posto, saopćila je izborna komisija.

Komisija je saopćila kako nije sigurna kada će objaviti pune zvanične rezultate jer još neka glasačka mjesta, među kojima i ona izvan zemlje, nisu podnijela svoje zvanične izvještaje.

Opozicija je ranije saopćila da prikuplja informacije o, kako ih je nazvala, izbornim nepravilnostima.

– Prikupljamo informaciju i signale o raznim nepravilnostima, i mi još nemamo punu sliku izborne situacije – izjavio je Tomasz Siemoniak,  član parlamenta iz PO, za Reuters.

Zvaničnici PiS nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

VEZANO

Poljska dostavila 50.000 kirurških maski 1.000 litara tečnosti za dezinfekciju

urednik

Prema izlaznim anketama, Duda i Trzaskowski gotovo izjednačeni

urednik

Očekuje se pad trgovine između EU i Kine, otvara se velika prilika za zapadni Balkan

urednik