Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

KORONA U BiH: Alarm je ponovo upaljen, a najgore tek dolazi!

Iako to nitko neće priznati, evidentno je da su se vlasti u Bosni i Hercegovini odučile na švedski model upravljanja korona-krizom, a to u suštini znači da su svu odgovornost prebacili na građane, istovremeno se skrivajući iza izjava da se novi ‘lockdown’ ne može dogoditi jer bi to dovelo do novog ekonomskog kolapsa. No, ako se situacija nastavi odvijati ovakvim tempom, uskoro bismo, a najkasnije u jesenjim mjesecima mogli bismo imati na sceni i potpuni kolaps zdravstvenog sustava koji neće imati kapaciteta primiti sve oboljele

Bosna i Hercegovina približava se broju od 7.000 zaraženih koronavirusom otkrivenih na oko 110.000 testova provedenih od početka epidemije u BiH. 

U BiH je trenutno ok 3.500 aktivnih slučajeva koronavirusa, dok se broj oporavljenih kreće oko 3100. Nažalost, od posljedica povezanih sa koronavirusom život je izgubilo oko 220 osoba. Iako se prije nekoliko mjeseci pretpostavljalo da će se razmjeri širenja koronavirusa smanjiti dolaskom ljeta i povećanjem temperature, to nije tako. Događa se upravo suprotno, popuštanjem gotovo svih mjera od kojih su mnoge proglašene preporukama Bosna i Hercegovina od početka ljeta gotovo svakodnevno bilježi stotine novozaraženih što je višestruko više nego za vrijeme drastičnih restriktivnih mjera koje su u mjesecu ožujku donijele vlasti u BiH.

Padaju rekordi

Tako smo ovoga vikenda, točnije u subotu zabilježili čak 317 slučajeva u roku od 24h što je novi rekord kada je u pitanju BiH. Virus se, iako se mislilo da se povukao u određene ‘džepove’, ponovno intenzivno širi cijelom zemljom.
U nedjelju je u BiH zabilježeno novih 158 slučajeva, od čega 124 u Federaciji BiH (od 890 testiranih), a 34 (od 256 testiranih) u RS. Zabilježena su i dva smrtna slučaja, a radi se o ženskim osobama iz Goražda (1946) i Kalesije (1946).
Mladi liječnici iz Covid bolnice Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS upozorili su jučer da je sve više oboljelih od virusa korona, posebno mladih te da će zdravstveni sustav tog bh.entiteta kroz nekoliko dana biti preopterećen, ukoliko građani ne budu poštovali preporučene mjere.
– Mislim da smo ušli u crvenu zonu i svi su alarmi uključeni. S koronom se borimo već mjesecima. Mjere koje su uvedene u ožujku su dale rezultate, krajem svibnja i početkom lipnja smo imali pad novooboljelih, međutim u posljednjih desetak dana imamo porast i taj trocifreni broj pod hitno moramo da spustimo, jer prijeti nam kolaps kako zdravstvenog sistema, tako i financijskog i privrede – rekao je dr. Vojo Paražina iz Klinike za plućne bolesti.
Apeli više, kako kaže, nisu dovoljni, već se građani moraju pridržavati propisanih mjera. Specijalizantica infektolofije Tanja Macanović-Kostić je na konferenciji za novinare rekla da je veliki broj pacijenata u toj bolnici teške kliničke slike.
– Znamo da je jako teško da se nose maske, ali mi ih nosimo od kraja listopada, kada su se pojavile prve naznake respiratorne infekcije. Obolijevaju osobe svih životnih dobi i jako je teško gledati čovjeka koji se guše i ne možete mu pomoći – rekla je ona.
Ukazuju da su svi alarmi uključeni, jer se posljednjih dana u RS-u bilježe trocifreni brojevi zaraženih.

‘Uvedene’ maske

Ista situacija je u Federaciji BiH u kojoj je samo u subotu otkriveno 197 novozaraženih.
Glavnim razlogom ovakvih drastičnih povećanja se smatraju masovna ljetna okupljanja, izlasci po kafićima, kao i vjerska i svadbena slavlja karakteristična za ljetne mjesece. Istovremeno, slična situacija je diljem u susjednim zemljama, ali i širom svijeta. Gotovo svakodnevno se bilježe novi rekordi u broju oboljelih. Zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istražuje indicije da se virus širi zrakom.
Zbog pogoršane epidemiološke situacije reagirao je Krizni stožer Federacije BiH, koji je uveo ponovno  obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz poštovanje distance od minimalno metar, kao i na otvorenom gdje nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra. No, drugih restriktivnih mjera, iako je situacija teža nego u ožujku i travnju, za sada nema. Umjesto zabrana, građanima je preporučeno da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje s ciljem smanjivanja rizika od koronavirusa, kao i zaštite zdravlja.
Osobama starije životne dobi, naročito kroničnim bolesnicima, savjetovano je da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.
Ovom zapovijedi se županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera shodno procjeni epidemiološke situacije u županijama, odnosno općinama.
U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije u FBiH naređeno je striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose.

Najgore tek dolazi

Nakon teških proljetnih mjeseci, kada su sve aktualne vlasti, unatoč puno manjem broju oboljelih svakodnevno ‘dramatizirale’, ‘zastrašivale’ i ‘traumatizirale’ građane raznim svakodnevnim restrikcijama, zabranama i press konferencijama, sada kada je situacija, barem po brojevima, puno opasnija i teža – ničega od toga nema.

Iako to nitko neće priznati, evidentno je da su se vlasti u Bosni i Hercegovini odučile na švedski model upravljanja korona-krizom, a to u suštini znači da su svu odgovornost prebacili na građane, istovremeno se skrivajući iza izjava da se novi ‘lockdown’ ne može dogoditi jer bi to dovelo do novog ekonomskog kolapsa. No, ako se situacija nastavi odvijati ovakvim tempom, uskoro bismo, a najkasnije u jesenjim mjesecima mogli bismo imati na sceni i potpuni kolaps zdravstvenog sustava koji neće imati kapaciteta primiti sve oboljele.

 Tada bi posljedice mogle biti mnogo gore i teže od ekonomskih, jer bi se na sceni mogao biti talijanski scenarij u kojemu u bolnicama neće biti mjesta za sve kojima je potrebna klinička pomoć. Moglo bi se zaključiti da najgore tek dolazi, na što upozoravaju i mnogi svjetski stručnjaci i epidemiolozi.  G. S.
VEZANO

RASPAD SEBIJINOG ZDRAVSTVA: Kriju se zaraženi u sarajevskom Starom gradu, ranije u Ganićevom sveučilištu?

urednik

Broj zaraženih se približava brojci od 13.000.000

urednik

U Crnoj Gori za tjedan dana samo jedan slučaj zaraze

urednik