Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

POTPUNA NEODGOVORNOST: Zaražene osobe kreću se slobodno, na jesen nas čeka kolaps

Prema podacima nadležnih entitetskih institucija u Federaciji BiH te u Republici Srpskoj, od posljednjeng izvješća o epidemiološkoj situaciji zabilježeno je nosvih 189 slučajeva zaraze korona virusom dok je još pet osoba preminulo.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u navedenom je razdoblju u FBiH obavljeno testiranje 1.166 uzoraka, a nalazi su potvrdili da je njih 139 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjobosanskoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji. U FBiH je, zaključno s jučer, testiran ukupno 69.221 uzorak, a COVID-19 potvrđen kod 3.851 osobe.

Oporavljeno je 1528 pacijenata, dok je do jučer u podne aktivno bilo 2.239 slučajeva oboljelih od COVID-19 te su zabilježena ukupno 84 smrtna slučaja. Naime, jučer su prijavljena tri smrtna slučaja a radi se o muškarcima iz Sarajeva (1932.), Sapne (1939.) i Gračanice (1937.).

Krizni stožer FBiH zahtijeva hitnu akciju

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučaju građanima da, zbog pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje.

Podsjećaju građane na potrebu pridržavanja mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru, redovito održavanje osobne te higijene prostora, kao i potrebu da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Krizni stožer uputio je županijskim ministarstvima zdravstva i kriznim stožerima, županijskim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije županijskim MUP-ova žuran zahtjev za dosljedno postupanje nadležnih tijea vlasti sukladno Zakonu o zaštiti građana od zaraznih bolesti te Zaključcima koje je Vlada FBiH donijela 2. srpnja usvojivši Informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Ukazano je da je zamjetno da se veći broj osoba, za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, slobodno kreću bez izdanog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih županijskih tijela vlasti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje i pogoršava ionako tešku epidemiološku situaciju. Ujedno se napominje da je zakonom  regulirano da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave i lokalnih zdravstvenih ustanova, ali i drugih pravnih i fizičkih osoba.

Musa: Dok god ima osjetljive populacije, bolest će se prenositi

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa upozorio je u izjavi za N1 da je u FBiH zamjetna progresija, odnosno nastavak širenja COVID-19.

“Naša je zadaća suzbiti širenje virusa te je ključna strategija u borbi protiv korone otkrivanje slučajeva, njihovo izoliranje, kao i istraživanje kontakata zaraženih te praćenje razvoja situacije“, napomenuo je dr. Musa istaknuvši da je drugi način suprotstavljanja zarazi individualno ponašanje.

“Kontrola ove bolesti podrazumijeva opterećenje za društvo. Potrebno je činiti sve da se onemogući prijenos virusa. Svijest treba da bude na visokoj razini“, poručio je uz opasku da se u studenom pojavljuju prvi slučajevi grupe te da tijekom narednih mjesec-dva dolazi do širenja, a čiji vrhunac aktivnosti bude koncem siječnja, odnosno početkom veljače.

“U ožujku aktivnost pada. Značajka COVIDA-19 je da je novi virus i većina ljudi je osjetljiva. Dok god ima osjetljive populacije, bolest će se prenositi. Da bi se spriječilo širenje bolesti, više od 60% populacije mora biti imuno, a imunitet se može steći ili da prebolite bolest ili da budete cijepljeni“, pojasnio je dr. Musa još jednom istaknuvši da je individualno ponašanje jedno od ključnih faktora u borbi protiv novog korona virusa.

Govoreći o mogućnosti donošenja rigoroznijih mjera, sugovornik N1 je kazao da je Krizni stožer naveo da su epicentri u FBiH Tuzlanska i Sarajevska županija te je županijskim stožerima prepušteno poduzimati represivnije mjera  u ciklju suzbijanja širenja bolesti. Dodao je, pak, da se još uvijek ne govori o zatvaranju objekata, već da je značaj na onim mjerama u objektima da se širenje svede na minimum.  S. N.

RS: Očit trend pogoršanja epidemiološke situacije

Od posljednjeng izvješća o epidemiološkoj situaciji, u Republici Srpskoj je potvrđeno da je 50 od testiranih 237 osoba pozitivno na virus korona te je su umrle dvije osobe iz Ljubinja i sa Sokoca. Kako je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji kazao v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković, navedeno potvrđuje da se nastavlja trend pogoršanja epidemiološke situacije.

VEZANO

Liječnik među 33 nova zaražena u RS

urednik

U HNŽ testirano 340, 11 pozitivnih

urednik

U BiH više od 300 novih slučajeva koronavirusa

urednik