Image default
DNEVNI

SIPA i RAK dobili nove ‘šefove’, na čekanju OSA i UNO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici konačno je imenovalo je nove direktore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), Službenog lista BiH i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Odblokirana imenovanja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) nakon sjednice Vijeća ministara je izjavio da su zbog ranijih nesporazuma održane dvije sjednice Vijeća ministara od kojih su na jednoj bila kadrovska imenovanja što je točka spora više mjeseci.
– Riješili smo ono što je nekoliko mjeseci bilo točka spora i neslaganja u Vijeću ministara, a to je zahtjev da se završe imenovanja onih pozicija za koje su završene redovne procedure. Mi smo to završili, sva imenovanja su okončana. Imenovan je direktor SIPA-e, Darko Ćulum, direktor RAK-a, Draško Milinović, direktor Agencije za obrazovanje policijskih kadrova, Marko Vujović i direktor Službenog glasnika, Dragan Prusina –  poručio je Tegeltija.
Također, najavio je da će utvrditi prijedlog odluke za imenovanje novog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića koje bi se trebalo dogoditi ovog tjedna. On je nakon sjednice kazao da će se sva ostala imenovanja koja prođu proceduru naći na dnevnom redu narednih sjednica Vijeća ministra BiH.
Tegeltija je potvrdio da je i Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) pokrenuo proceduru imenovanja novog direktora, ali Tegeltija kaže da ne postoji politička suglasnost u vezi s tim i tome kome će pripasti ta funkcija i trebat će vremena da se taj posao okonča.
Govoreći o imenovanju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kazao je da je SDA dostavila prijedlog za imenovanje dosadašnjeg direktora Osmana Mehmedagića za ponovno imenovanje na tu poziciju te će pokrenuti proces imenovanja.
– Vi znate da tu nadležnost ima Predsjedništvo BiH, Zajednička komisija i Izvršni obavještajni komitet i kad dobijem sva ta mišljenja uputit ću prijedlog za imenovanje direktora OSA-e – rekao je Tegeltija.
Govoreći o usvajanju budžeta bh. institucija izrazio je očekivanje da će zastupnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ukoliko budu usvojene njihove primjedbe, danas glasovati za taj financijski dokument od kojeg ovisi i održavanje lokalnih izbora.

Ćulum: Radit ću u interesu građana BiH

Novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum nakon imenovanja rekao je da će se truditi da na toj poziciji radi odgovorno, korektno i na zadovoljstvo građana BiH.
– Zahvaljujem Vijeću ministara za imenovanje i trudit ću se da radim svoj posao odgovorno i korektno kako sam i do sada radio u svojoj policijskoj karijeri, a na zadovoljstvo građana BiH – istakao je Ćulum.
On je naveo da Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske ima kapacitet da na mjesto direktora Policije, na kojem je on bio, dovede najkvalitetniji kadar.
– Ministarstvo unutrašnjih poslova ima kapacitet i stručni kadar da izabere novog direktora koji će raditi dobro svoj posao – dodao je Ćulum.

Očekuje se ‘deblokada’ proračuna

Rješenje imenovanja u važnim bh. institucijama uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. No, taj dogovor je samo dva dana nakon sastanka ‘pukao’ na prvoj sjednici Vijeća Ministara BiH kada nije usvojen ni dnevni red. Nakon toga, uslijedio je zastoj u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada je glasovima SNSD-a i HDZ-a zaustavljen proces usvajanja proračuna BiH.  Ako je suditi po trenutnom razvoju događaju, ukoliko još jednom  ne bi bilo neočekivanog i iznenadnog ‘pucanja’ dogovora iz Istočnog Sarajeva za očekivati je da se danas na parlamentarnoj sjednici taj proces odblokira. U svakom slučaju, i dalje nije u potpunosti jasno kome će u političkoj ‘trgovini’ pripasti šefovsko mjesto u Upravi za neizravno oporezivanje za koje Dragan Čović tvrdi da je ‘hrvatsko’, a šef SDA Bakir Izetbegović da se oko toga treba još dogovarati.

Stranci u BiH mogu uz negativan test

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Europske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati, a odluka će stupiti na snagu od 16. srpnja.
Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. ožujka. Iz te zabrane su bile izuzete diplomate, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu te prijevoznici.

VEZANO

KRALI NOVAC PREKO INTERNETA: SIPA uhapsila četiri osobe!

urednik

SIPA realizirala operativnu akciju kodnog naziva ‘Skuter’

urednik

SOLAK I HODŽIĆ UHAPŠENI: Što će biti s Novalićem?

urednik