Image default
DNEVNI

Balić: Ukoliko bude pozitivnih stvari spremni smo odustati od javnog okupljanja

Upravni odbor Sindikata policije Hercegovačko-neretvanske županije prije sedam dana najavio je protestno okupljanje 20. ovoj mjeseca na lokalitetu Sportskog centra Kantarevac u Mostaru.

Razlozi za održavanje protestnog okupljanja su, naveli su, neprovođenje Odluke Vlade HNŽ-a od 19. veljače kojom se sredstva iz Proračuna za 2019. godinu namijenjena za isplatu dugovanja po pravosnažnim sudskim odlukama u visini od 1,5 milijuna KM raspoređuju za predviđenu namjenu.

Sindikat je kao dodatni razlog naveo i nespremnost Vlade da riješi nagomilane probleme iz oblasti radno-pravnih odnosa koji dugo opterećuju uposlenike MUP-a HNŽ.

Stari problemi

Riječ je o uglavnom činovanju i unapređenju službenika, te nizu drugih problema iz radno-pravnog statusa. Ranije su u Sinidkatu često isticali i navodno odbijanje socijalnog dijaloga od strane poslodavca.

Ovim povodom na adresu Sindikata jučer je stigao poziv iz Vlade na sastanak, koji će se održati danas u prostorijama Vlade u 12:30 sati. Njegov ishod mogao bi promijeniti i odluku sindikalista, potvrdio je jučer za Dnevni list predsjednik Sindikata Nail Balić.

On je rekao kako su zahtjevi i dalje isti kao i ranije, da se od njih ne odstupa, te da je i dalje opcija javni protest.

– Ipak, ukoliko na današnjem sastanku bude pozitivnih stvari i nagovještaja konkretnih promjena, spremni smo sve zalediti i odustati od javnog okupljanja. U protivnom nastavit ćemo proceduru na način kako smo najavili u prošlom tjednu, najavio je Balić.

U slučaju da zaista dođe do prosvjednog okupljanja, ono bi se, kaže, održalo uz poštovanje svih pozitivnih zakonskih propisa s posebnim naglaskom na važeće epidemiološke mjere i preporuke.

I ranije prosvjedovali

Sinidikat se i koncem svibnja oglašavao ovim povodom. I tada je govora bilo o problemima koji opterećuju odnose s Vladom. Podsjećaju i da je sastanku predstavnika Vlade i Sindikata dogovoreno da se najkasnije do sredine lipnja pristupi realizaciji Odluke Vlade od 19. veljače, a kojom je odobrena isplata 1.500.000 KM za sudske presude (1.000.000 KM za izvansudske nagodbe i 500.000 KM za isplatu redovnih dugovanja).

Skupština HNŽ-a kasnije je unatoč apelima usvojila Izmjene i dopune Proračuna za 2020. u kojem je sredstva za isplatu dugovanja po ovom osnovu umanjila za 75 posto. Policija je i prethodnih godina prosvjedovala u Mostaru u više navrata. Ponekad šetnjama ulicama Mostara, a jedne prilike i na stadionu u Sjevernom logoru. D. A.

VEZANO

Policijske službenice o seksualnom uznemiravanju u policiji

urednik

Motociklist poginuo u sudaru s policijskim vozilom

urednik

Sindikat policije ogorčen

urednik