Image default
DNEVNI

Kako i gdje možemo putovati, a gdje su nam vrata zatvorena?

Piše: V.S.Herceg

Pandemija koronavirusa i mjere ograničenja koje provode države dovele su u pitanje svu civilizacijsku zaostavštinu i postignuća, a među njima i temeljena ljudska prava na slobodu kretanja. Države uvode restriktivne mjere na svojim granicama kako bi suzbile širenje zaraze, vlada nesloboda kretanja, zbog koje najviše trpe mladi koje se već naziva “zaključanom generacijom”.

Mnoge države svoje granice otvaraju ne iz puke dobrodošlice već iz nužde i nenadoknadivih gubitaka u turističkom sektoru. Donosimo gdje i pod kojim uvjetima bh državljani mogu putovati u zemlje u okruženju.

BiH tek nedavno otvorila svoje granice i to prvenstveno zbog kraha turizma

Čak četiri mjeseca BiH držala je zatvorene granice prema državljanima zemalja EU-a zbog pandemije koronavirusom i tek ovaj tjedan, pritisnuto i sve češćim apelima iz turističkog sektora, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o otvaranju granica BiH za državljane zemalja EU ali uz negativan test na koronavirus i to ne stariji od 48 sati. Ta odluka vrijedi od danas.

Naime, BiH je već prije  tvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a koji u BiH mogu i dalje ulaziti s putovnicom ili osobnom kartom i bez potrebe negativnog testa na koronavirus, dok su državljani ostalih zemalja u BiH mogli ući zbog poslovnih obveza (pod uvjetom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Sve do prije nekoliko dana vrijedila je zabrana ulaska stranim državljanima u BiH iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjske, SR Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije.

Dok su opravdane tvrdnje pojedinih turističkih djelatnika da otvaranje bh. granice dolazi prekasno, mjere koje pojedine države poduzimaju kako bi kontrolirale ili spriječile broj novooboljelih od koronavirusa, često stvaraju konfuziju i među ono malo turista koji se odluče na putovanje u neku od bh ili europskih destinacija, ali i priliku za kojekakve političko-populističke manipulacije.

Kako u Hrvatsku – netko lako, netko uz karantenu

Susjedna Hrvatska, nedavno je za sve državljane BiH ponovno uvela mjeru 14-dnevne samoizolacije i ona se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Za sobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, koje putuju radi školovanja, mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno  uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Iz ovih mjera izuzeti su zdravstveni djelatnici, zdravstvene istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnici u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja kao i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Za razliku od prošlomjesečne mjere samoizolacije koja je vrijedila za sve državljane BiH, ali i sve osobe koje iz BiH ulaze u Hrvatsku, trajala pet dana i bila povod brojnim oštrim reakcijama – ovaj put iz ove mjere mogu biti izuzeti državljani s tzv. dvojnim državljanstvom, oni imaju i hrvatsko državljanstvo, što je ponovno otvorilo prostor za mnoge političko-populističke reakcije.

Mađarska od jučer uvela nove zabrane – Zabrana za bh. državljane

Mađarska vlada od 15. srpnja uvela je nove zabrane za ulazak stranih državljana u tu zemlju, a zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa u Europi. BiH je u crvenoj kategoriji zemalja kojima dozvoljen ulazak u Mađarsku jer danima bilježi sve veće rekorde dnevno novozaraženih. Za bh građane istu mjeru zabrane uvela je i Italija, dok je za ulazak u Sloveniju, Crnu Goru i Hrvatsku državljanima BiH kao i državljanima Srbije, uvjet negativan korona-test ili 14 dana samoizolacije.

Kako je nedavno naveo mađarski premijer GergelyGulyás, u crvenoj kategoriji su, pored BiH, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, javlja N1. Srbija se nalazi u žutoj kategoriji i njihovi državljani mogu ući uz dvotjednu karantenu ili ukoliko imaju dva testa kojim dokazuju da su negativni na koronavirus urađena najkasnije prije 48 sati.

Hrvatska je u zelenoj kategoriji. Karantene se oslobađaju oni koji mogu dokazati da su prebolovali Covid-19, ali to se odnosi samo na strane državljane zemalja koji su u žutoj i zelenoj kategoriji. Ograničenja ne utječu na tranzitni i teretni promet.

Italija: Bh. državljanima i dalje zabranjen ulazak

Italija je zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima se bilježi povećan broj zaraženih koronavirusom, a među njima su i državljani BiH. No, zabrana se ne odnosi i na Srbiju gdje se bilježi najveći porast oboljelih od svih balkanskih zemalja. Ovim korakom Italiji je potvrdila da slijedi preporuke EU prema kojoj državljanima EU još uvijek nije dopušteno putovanje u zemlje EU-a ili se na njih odnose restriktivne mjere.

Na popisu talijanskog Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika.

Talijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvaća svakog tko ostane ili putuje kroz navedene države u proteklih 14 dana. Putnici iz ostalih država izvan EU i Schengen zone mogu doći u Italiju, ali moraju provesti 14 dana u karantenu.

Srbija i Alanija otvorile granice za državljane BiH, Slovenija uvela karantenu i uvjet negativnog koronatesta

Srbija je otvorila granične prijelaze za putnički i robni promet bez nužnog testa na koronavirus i dozvole komisije. To isto je učinila i Albanija.

Međutim, bez obvezne 14-dnevne karantene ili negativnog testa na Covid-19 državljani BiH ne mogu u Sloveniju, kao ni državljani Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Te su države na slovenskoj tzv. crvenoj listi po porastu broja oboljelih od koronavirusa.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s “crvene liste”, bilo da su to slovenski državljani ili stranci, morat će u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzetci po kojima se moglo ulaziti bez karantena i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se s dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Sjeverna Makedonija: Obvezan negativan korona test

Od 17. lipnja 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prijelazi. Stranim državljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani državljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani državljanin mora ići u državni karanten 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim državljanima nije potreban PCR test.

Od 9. srpnja 2020. vrijedi nova mjera za državljane BiH, Srbije i Crne Gore – obvezan PCR test ne stariji od 72 sata. Obvezna je i popunjena izjava sa osobnim podacima, mjestu boravka i vremenskom periodu boravka u Sjevernoj Makedoniji.

Austrija, nekadašnje ‘skijaško žarište’ za zarazu krivi putnike iz jugoistočne Europe

Austrija, prije nekoliko mjeseci žarište koronavirusa u Europi gdje je više od 1.200 osoba bilo zaraćeno iz brojnih država na skijalištu Ischgl, sada je izdala najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar vanjskih i europskih poslova Austrije Schallenberg početkom srpnja izvjestio je o upozorenju za putovanja u Srbiju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Kosovo i Crnu Goru podignuto na najviši, šesti stupanj. Ministrica integracija Susanne Raab, aludirajući na više od pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala je na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

„Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje“, rekla je Raab.

Tada je Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

U Austriji je u nedjelju, 12. srpnja, zabilježeno 114 novih slučajeva za posljednja 24 sata, i opet su “na tapetu” putnici s juga pa neki političari traže strože kontrole granica. U nedjelju prijepodne je objavljeno kako je do sada u Austriji na koronavirus pozitivno testirano 18.897 osoba što je 114 više nego dan prije. Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornja Austrija gdje su zabilježena 53 nova slučaja. Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Europe.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednja dva tjedna 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom. Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, BiH sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU-a, Hrvatske i Rumunjske.

I BiH je zabranjivala ulazak

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH 15. ožujka 2020. donijelo odluku kojom se zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu s područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjske, SR Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije.

Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uvjetom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

BiH nema na EU-Schengen listi

Od 1. srpnja 2020.god. EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljane SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

Krah turizma u BiH

U Bosni i Hercegovini u svibnju 2020. godine evidentirano je 4.800 posjeta turista, što je trostruko više u odnosu na travanj,  ali i za 96,9 posto manje u odnosu na svibanj 2019. godine, u kojem su turisti ostvarili više od 152.000 posjeta, priopćila je Agencija za statistiku BiH. Turisti su u svibnju ove godine ostvarili skoro 14.000 noćenja, što je manje za 74,7 posto u odnosu na april 2020. i za 95,2 posto manje u odnosu na svibanj 2019. godine. U ukupno broju noćenja, učešće domaćih turista bilo je je 87,8 posto, dok je 12,2 posto bilo stranih turista. Najveći broj noćenja stranih turista ostvarili su gosti iz Saudijske Arabije, Hrvatske, Srbije, Rusije i Turske. U periodu od siječnja do svibnja ove godine, turisti su u BIH ostvarili oko 183.000 posjeta, što je manje za 65,7 posto. To je oko 445.000 noćenja, što je manje za 59,7 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

VEZANO

ŠTO SE DOGAĐA U REPUBLICI SRPSKOJ: U FBiH u svibnju umrlo četvero ljudi, u RS-u čak 57!

urednik

U BiH 593 novozaraženih, 22 preminulih i 708 oporavljenih

urednik

Europska unija donirala opremu Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenje

urednik