Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Prošao Cikotić, čeka se rasplet za OSA-u i UNO

Iako su zastupnici HDZ-a BiH jučer izražavali nezadovoljstvo ovim imenovanjem, jasno je kako je dogovor postignut na višim razinama, te da je imenovanjem Dodikovih kadrova u SIPA-u i RAK, riješen i CIkotić. Čoviću preostaje borba za UNO, na koje je ‘oko’ bacio i Izetbegović

Nekad u isto vrijeme kada je na Rostovu počela ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava rata za koje se sumnja da su nestali bugojanski Hrvati, Zastupnički dom Parlamenta BiH imenovao je Selmu Cikotića novim ministrom sigurnosti, koji na toj poziciji nasljeđuje Fahrudina Radončića.

Podsjetimo, bugojanski Hrvati upravo Cikotića smatraju jednim od odgovornih za ratne zločine koji su se tijekom rata dogodili u tom kraju, a jučer je prije glasovanja na to upozorio i zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Više razine dogovorile

Ipak, bilo je posve jasno da to neće ništa promijeniti jer je oko Cikotića postignut dogovor na višim razinama, što se potvrdilo glasovanjem u kojem je Cikotić potvrđen uz 18 glasova ZA, 13 protiv i dva suzdržana, uz opću i entitetsku većinu. Protiv Cikotića bili su zastupnici HDZ-a BiH i oporbe, a novi ministar sigurnosti podršku je dobio i od Dodikovog SNSD-a, koji je tako ispunio nedavni dogovor s Bakirom Izetbegovićem po kojem je Dodik dobio čelne pozicije u SIPA-i i RAK-u. Reklo bi se – iznenađenje za neupućene.

Dodik ovaj put nije stao na istu stranu sa svojim političkim partnerom Draganom Čovićem, koji nakon još jedne izgubljene ‘bitke’ nastavlja ‘borbu’ za ‘očuvanje’ čelne pozicije u Upravi za neizravno oporezivanje, što je lideru HDZ-a BiH u biti puno važnije od pitanja imenovanja ministra sigurnosti koje ‘ionako pripada’ Bošnjacima.

Još OSA i UNO

Očito, Bakir Izetbegović je zaigrao igru s Miloradom Dodikom procjenjujući da će ga pridobiti popuštanjem oko Darka Ćuluma i Draška Milinovića (SIPA, RAK). Dodik je dobio što je tražio, Izetbegović je ‘uzeo’ ministra sigurnosti i još čeka potvrdu Osmana Mehmedagića Osmice u OSA-i. Ostaje vidjeti što će ‘dobiti’ Dragan Čović, odnosno hoće li uspjeti ‘sačuvati’ čelnu poziciju UNO-a od Bakira Izetbegovića, koji je nedavno izrazio ‘volju’ da ‘poklopi’ i tu instituciju. Ne treba sumnjati da će Čović uspjeti u svom naumu jer bi u protivnom ispalo da su ga Izetbegović i Dodik izigrali, a s obzirom da bi to bilo malo previše, takav scenarij je teško ostvariv.

Vjerojatnije je da postoji čvrst dogovor spomenute trojke oko raspleta kakvom svjedočimo posljednjih dana, jer pozicije su ipak važnije od domoljublja, na sve tri strane.

J. S.

Lovrinović: Cikotić je bio vezan za određen događaje, u Bugojnu su nestali Hrvati, pobijeni su…

Žao mi je što gospodin predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije prihvatio da ovu neugodnu situaciju za jedno vrijeme odgodimo povlačenjem svog prijedloga. Dobit će protokoliranu fotokopiju papira. Kolegama iz SDA sam slao poruke, da nismo protiv prava kolega iz SDA da predlažu kandidate za članove Vijeća ministara BiH. Nismo bili protiv Podžića, ovog puta imamo razlog da budemo protiv. Cikotić je bio vezan za određen događaje, u Bugojnu su nestali Hrvati, pobijeni su, nestali. Obnašao je visoku poziciju o zapovjednom lancu Armije BiH. Nema šanse da ćemo podržavati bilo šta što gospodin (Cikotić) predloži. Ovdje imamo debele razloge. Pozivam vas da budemo razumni, da nas uvažite kao ljude, zastupnike, kao klub. Pozivam vas da uvažite razloge, kazao je jučer zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Krišto: Sol na ranu

Zastupnica iz HDZ-a Borjana Krišto kazala je da su Hrvati iz Bugojna protjerani a nije im omogućen povratak.

-Članovi obitelji iščekuju ekshumaciju posmrtnih ostataka otkrivenih na Rostovu. Bugojanski Hrvati su 27 godina upozoravali da su nestali i ubijeni posljednji put viđeni na tom lokalitetu kod Bugojna. Ne možete a da ne budete emotivni. Ne možete ne reći da u ovom slučaju imenovanje Cikotića je zapravo dosipanje soli na rane Hrvata. Za nas je imenovanje neprihvatljivo, navela je.

Osmanović iznenađen Lovrinovićevom nervozom

Adil Osmanović (SDA) kazao je kako je Cikotić najbolje rješenje koje ova stranka ima te da se radi o osobi koja je, gdje god je bila pozicionirana, radila dobro i u skladu sa zakonom, dodavši kako je začuđen “nervoznom reakcijom zastupnika Lovrinovića”.

Tegeltija: Cikotić je prošao provjere u SIP-u i SIPA-i

Predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović je Lovrinoviću kazao da točke dnevnog reda može izmijeniti samo predlagač, odnosno ako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija povuče prijedlog.
Zatim se parlamentarcima obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i kazao da nikada neće predložiti kandidata kada SIP ili SIPA-a kažu da ima problema u nečijoj biografiji, po bilo kojem pitanju, a naročito ako su u pitanju ratni zločini.
“On je prošao provjere u SIP-u i SIPA-i. Ja ne mogu postupiti drugačije, osim ako drugačiji stav imaju institucije koje provjeravaju da li kandidati ispunjavaju uvjete. U ovom trenutku, ni ja, ni Vijeće ministara niti iko nema činjenicu da ima bilo kakvih prepreka zbog kojih ja ne bih mogao predložiti novog ministra sigurnosti”, rekao je Tegeltija.

VEZANO

Cikotić: U osam mjeseci ove godine smanjen priliv migranata

urednik

Cikotić posjetio Graničnu policiju BiH

urednik

Kandidat SDA na burzi, Izetbegović će skupo platiti Cikotićevo imenovanje!

urednik