Image default
BIH

Vučić precizirao koliko je Srbija pomogla Republici Srpskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer u Banjoj Luci da želi kontakte i s bošnjačkim i hrvatskim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, a ne samo srpskim te da najvažnije za sve narode da se sačuva mir.

-Nemam tu vrstu problema i želim što više kontakata i razgovaram ponekad s različitim predstavnicima vlasti u BiH – rekao je Vučić novinarima u Banjoj Luci te podsjetio na sastanak koji je imao s liderima HDZ-a i SDA-a, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Sačuvati mir

Istaknuo je da je za njega važnije da se rade konkretni projekti, posebno infrastrukturni.

-Mi tu vrstu problema nemamo, moramo živjeti zajedno i tako želimo da živimo – kazao je on i dodao da i Srbi, Bošnjaci i Hrvati moraju sačuvati mir.

Naveo je da Srbija svojim potpisom garantuje provođenje Dejtonskog sporazuma, a taj potpis garantuje RS te da Srbija ne ugrožava BiH.

-Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavamo RS i njen opstanak te pomažemo svom narodu u RS – rekao je Vučić i precizirao da je Srbija u protekle tri godine doznačila tom bh. entitetu 59,2 milijuna eura te financirala projekte u 48 lokalnih zajednica u RS i u onim s većinskim srpskim stanovništvom u FBiH, kao i Brčko Distrikt.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje što bi se dobilo “eventualnom revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, te upitao što bi se očekivalo od srpskog naroda i odnosa s Srbijom“.

-Mislim da treba da se povezujemo i gradimo povjerenje, a ne da insistiramo na nepovjerenju. Vi znate što mislim o užasu koji se dogodio u Srebrenici, ali očigledno da to nekome nije dovoljno – dodao je predsjednik Srbije.

Istakao je da Srbiju raduju svi infrastrukturni projekti, kao i da je protekle noći poslala RS 10.000 testova za koronavirus te će pomoći i u narednom periodu, jer Srbima “ma gdje god da žive je jedna matica – Srbija“.

Dodikove ideje oko Kosova i RS-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je ponosan što Republika Srpska i Srbija “egzistiraju kao dvije države na ovim prostorima“.

-Sviđalo se to nekome ili ne, ali to tako jeste – ustvrdio je Dodik.

Na sastanku s Vučićem će, kaže, razgovarati o statusu Kosova i RS, te će iznijeti neke svoje ideje, a Vučić je dodao da je spreman da ih sasluša.

-Radujem se što ćemo razgovarati ne samo o našim projektima nego i o nekim važnim pitanjima, kao što je status RS, kao što je Kosovo. Sigurno ćemo predočiti neke ideje koje će sigurno biti nešto što lebdi u vazduhu, ali o čemu treba da razgovaraju državnici – rekao je Dodik.

Tokom posjete Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje su uručeni ključevi 15 sanitetskih vozila, Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović su zahvalili Srbiji na pomoći zdravstvenom sektoru.

Komšić: Dodik galamom pokušava prikriti Vučićevo nezadovoljstvo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “galamom pokušava prikriti Vučićevo nezadovoljstvo” njegovom vezama s proruskim demonstrantima u Beogradu, prokomentirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić jučerašnju posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjoj Luci.

Komšić je u izjavi za Fenu kazao da, štoviše, smatra da je Vučić u Banju Luku i došao da porazgovaraju o tom problemu.

– Dodik i Rusija prave ogromne probleme Vučiću, a Dodikove tlapnje o državama su besmislene – kazao je Komšić.

VEZANO

Sumnje u skrivene motive

urednik

JANJIĆ: Umorni smo od Dodikovih razdruživanja

urednik

Vukanović: Nekoliko zastupnika SNSD-a će se suprotstaviti Dodikovim suludim potezima

urednik