Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Cerić poziva Izetbegovića, ali ne i ‘sjenku’ koja potpaljuje rat Gavrankapetanovića i Sebije

Napravljen je prvi korak u oduzimanju licence, tako su mi objasnili pravnici. Ako je problem što sam rekao da je za mene bolesno dijete svetinja, neka mi oduzmu licencu, ali ja ću opet to ponoviti. Mi liječnici imamo jedno pravilo. Bolestan čovjek je nama svetinja, a posebna svetinja je bolesno dijete i to mišljenje nikada neću promijeniti, poručio je u ponedjeljak dr. Ismet Gavrankapetanović kojem certifikat želi poništiti sarajevska ‘atila’, prva bošnjačka dama Sebija Izetbegović. 

Novoustoličeni ravnatelj sarajevske Opće bolnice i kontroverzna šefica najvećeg Kliničkog centra Koševo, su potomci loze Mladih muslimana u BiH. To nam je ovih dana u svome pismu otkrio bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, makar nije do kraja pojasnio kakve genske povezice ima supruga Bakira Izetbegovića s njegovim ocem, jednim od osnivača i mladomuslimanskih protagonista, osim onih bračnih.

Pismo na pogrešno adresu

Nebitno, bivši reis Cerić bdije i jako je tužan i zabirnut zbog bratoubilačkog sukoba između obitelji Izetbegović i Gavrankapetanović, koji tinja godinama od surovog progona ortopeda Gavrankapetanovića od Sebijine željezne ruke iz matične klinike i Medicinskog fakulteta, a koji doživljava svoju eurpciju ovih dana.

Istini za volju, bračni par Izetbegović je prvo zakrvio s Farisom Gavrankapetanovićem koji je prije Sebije Izetbegović bio na čelu KUCS-a, a bio je i na čelu županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Sebija Izetbegović ga je znala javno prozvati za neke nečasne financijske malverzacije. Zapravo tu je puklo između neomladih muslimana.

Mustafa Cerić, Safet Oručević, Halil Brzina, probrani tajkuni i sva svita utjecajnih vjerskih dužnosnika, redovito u nekim kriznim trenutcima razornog raskola među bošnjačkim poglavicama se pretvore u pomirbene emisare koji su iza kulisa privodili za stol Izetbegoviće, Silajdžiće, Radončića ili Lagumdžiju.

Bivši reis Mustafa Cerić ‘oplakuje’ sukob Sebije Izetbegović i Ismeta Gavrankapetanovića i u pismu šefu SDA Bakiru Izetbegoviću ponizno moli da ‘otključa srce’ za Ismeta  Gavrankapetanovića, jer taj poznati specijalist nije bilo tko u Bošnjaka. Ali, mnogi su skloni ustvrditi kako je Cerić odabrao pogrešnu adresu. On glorificira ulogu i moć Bakira Izetbegovića i, svjesno ili neupućeno, degradira autoritet i neupitni obiteljski i politički bič Sebije Izetbegović koja je, po mnogima na sarajevskom minderu, nedodirljiva šefica i u kući i u stranci.

Piroman iz sjene

Uz, to bivši reis jednostrano pokušava posredovati i pomiriti zaraćene strane, a da pri tome uopće ne ogolijeva ‘misterioznu ruku’ iz podzemlja koja također zapovijeda i potpaljuje odmakli sukob između Sebije Izetbegović i Ismeta Gavrankapetanovića.

 Ime i prezime toga ‘piromana’ je  jako dobro poznato i njegove otrove svakog dana barem u nekim medijima svi osjećaju. Ovdje se dakle nikako ne radi o nepromišljenom pa i nezaustavljivom bratoubilačkom ratu između dviju mladomuslimanskih obitelji ili potomaka, riječ je o daleko ozbiljnijem konceptualnom, političkom i nadasve prljavom klanovskome sukobu.

-Dragi Bakire ti i Ismet ste djeca od Mladih muslimana, rahmetli Alije Izetbegovića i Munira Gavrankapetanovića, dva svijetla imanska i moralna simbola naše muslimanske zajednice. Dvije mladomuslimanske familije se javno svađaju oko sitne dunjalučke koristi ili oko nerazumne ljudske sujete. To nije samo depresivno, već je i porazno za našu naciju i državu. Napad na prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, opravdan ili neopravdan, pravi veliku štetu ne samo obiteljima Izetbegović i Gavrankapetanović, već i cijelom bošnjačkom/bosanskom korpusu. Ne možeš zanemariti činjenicu da je naš narod zabrinut zbog toga i da ima duševni bol od kojeg ne zna kako da se lijeći dok stoji pred tvojim zidom šutnje i čeka da ti progovoriš na način da se ova priča završi jer ljudi vjeruju da ti imaš veliko srce čak i za one koji su tebe i tvoju familiju do kosti vrijeđali, ali za prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića još uvjek nemaš kljuć da ti se srce otvori. Uvjeren sam da i za ta vrata tvoga srca postoji ključ, umoljava Bakira Izetbegovića bivši reis Mustafa Cerić dajući u jednoj rečenici i naznake da on naravno zna tko je sponzor sukoba s druge strane mindera. Ali, nije to javno kazao. Nikakvog pomirenja nema, unatoč silnim autoritetima, dok se razvidno ne prokažu stvarni akteri interesnog raskola, pozadina i ciljevi. J. S.

VEZANO

Ako je presretnuti glas, Sebije Izetbegović, to je dokaz jezive torture koju prolaze ‘izvođači radova’ u SDA

urednik

Bakir Izetbegović: Ne može Vijeće ministara Federaciji naređivati kako će podijeliti novac

urednik

Za Mostar dogovoren model 26+9, SDA odustaje od dogradonačelnika

urednik