Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Skupština Aluminija nije ponudila ništa novo

Skupština Aluminija, na kojoj su trebale biti donesene važne odluke nije ponudila ništa novo kad je riječ o ovom nekadašnjem gigantu i eventualnoj obnovi poslovanja.

Nisu usvojeni ni finansijsko, niti izvješće revizora, što za mnoge koji bolje poznaju situaciju u ovom društvu nije iznenađujuće.

Sve naopako

Predsjednik Udruge malih dioničara DIAL Aluminija Zlatko Topić rekao je kako se ni jučer nije moglo čuti ništa novo, te da sve od početka kad je riječ o Aluminiju “ide naopako“. Podsjetio je i da za deset dana ističu dva mjeseca otkako se na posao trebalo vratiti 80 radnika.

– Nijednog dosad nisu vratili, a nisu uplatili ni fening u Aluminij, što je samo potvrda da je ugovor štetan i protuzakonit, kao i da je protivan akatima i propisima koji su u ovoj državi važni. Vrijeme je da konačno odu oni koji trenutno odlučuju, rekao je.

Podsjeća i kako je ovo drugi put da se ne usvajaju izvješća o poslovanju, što je dodatni razlog za odlazak aktualne garniture.

“Neka puste narod da živi i radi. Naša Udruga je ponudila riješenje, ali nas nitko nije ni saslušao. Još uvijek ima i šanse i nade. Ako imenuju našu udrugu, tvrdim i garantiram da će Aluminij za mjesec proraditi, poručio je Topić.

Stipo Buljan opunomoćenik Vlade FBiH kaže da Vlada ne može i neće podržati način na koji se planiralo sanirati gubitak. Vlada je ostala pri stajalištu da ovaj Nadzorni odbor ostane i dalje isti.

– Što se tiče izvješća koja nisu usvojena, u njima su nejasne mnoge stvari ili drugim riječima – svi su nedorečeni, s tim što je prikazan gubitak za 2019. godinu od 101 milijun, podsjetio je.

Naveo je i kako Vlada očekuje do 7. kolovoza da se Aluminij industries d.o.o. Mostar odredi da li je ugovor sa Abraham grupacijom na snazi, odnosno da li ga prihvata onakvim kakav jeste ili ne. Ukoliko ga prihvati onda mora početi raditi po tom ugovoru, dok se ugovor u protivnom raskida.

– Vlada će razmisliti šta uraditi i šta predložiti, kako bi pokrenula aktivnosti u smislu rada Aluminija, rekao je Buljan.

Bez kontakata

Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li kontakte s Abraham groupom i jesu li oni uopće zainteresirani da se pokrene proizvodnja, ili je ovo samo kupovanje vremena, Buljan je rekao kako bi volio da je to pitanje dobio kada je bio opunomoćenik i odbio taj ugovor, ali i na drugoj skupštini kada su dali suglasnost za ugovor.

– Prošlo je 120 dana i osobno nisam imao nikakav kontakt s tim ljudima. Ne znam je li resorni ministar osobno imao kontakte, ali znam da je bilo disonacije u medijima između resornog ministra i predstavnika grupe koja je ugovor potpisala. I evo vrijeme će vrlo brzo proći, za 10-15 dana ćemo znati na čemu smo, zaključio je Buljan.

D. A.

VEZANO

HNŽ: Testirano 130 uzoraka, pozitivnih četvero

urednik

Otvoreno pismo Ljubušaka: Zbog straha od korone, ocu mi nisu prepoznali srčani udar

urednik

NERIJEŠENO UBOJSTVO U MOSTARU Dunja: Tužiteljstvo ništa ne čini da se nađe ubojica, mi nikada nećemo odustati!

urednik