Image default
ZNANOST

Otkriveno kako SARS-CoV-2 vara imunološki sustav

Obrambeni sustav naših organizama funkcionira tako da reagira na strana tijela u našem organizmu. Već u prvim tjednima pandemije naslutilo se da je koronavirus razvio strategiju kako se može u stanicama “pretvarati” da je nešto drugo.

Znanstvenici Sveučilišta Texas odgonetnuli su trodimenzionalnu strukturu enzima virusa SARS-CoV-2 pomoću kojega uspijeva prodrijeti u ljudske stanice i pretvoriti ih u “tvornice” za svoje kopije, odnosno za razmnožavanje.

Riječ je o enzimu “nsp16”, o molekuli koja se nalazi na genomu ovog virusa, a zbog koje mRNA u ljudskom tijelu pogrešno tumači da je riječ o genetskom materijalu ljudskog organizma. Imunološki sustav zbog toga ga previdi, što znači da se virus neometano razmnožava, stanice proizvode nove viruse bez da organizam primjećuje da zapravo proizvodi virusa.

Da nije tog enzima, organizam bi istog trenutka po pojavi stranog genoma podigao imunološku uzbunu i napao virus.

“Riječ je o kamuflaži”, pojasnio je Yogesh Gupta sa Sveučilišta u Texasu rezultate istraživanja izvorno objavljenog u Natureu.

“Zbog tih promjena, kojima prevari stanicu, virus svoju RNA stanici predstavlja kao njen vlastiti genetski kod, a ne strani”, napisao je.

Nature navodi da koronavirusi i inače imaju te “nestrukturne proteine”, primjerice ns13, ns14, ns17, ali ovaj spefičini pokazao se kao ključan u prodiranju kroz imunološki sustav čovjeka.

Suator istraživanja Robert Hromas naveo je u tekstu na EurekAlert! da je riječ o temeljnom napretku u razumijevanju virusa koji je do danas zarazio više od 16 milijuna ljudi i pobio 650.000 oboljelih diljem svijeta.

Hromas je naveo da Guptino otkriće otvara mogućnost znanstvenicima da tragaju za načinima da se problematični enzim, zadužen za razmnožavanje, ukloni s virusa, odnosno da pomoću ovog otkrića krenu u potragu za učinkovitim lijekom za spašavanje života i zdravlja oboljelih.

VEZANO

Nedjelja donijela nešto manji broj novozaraženih, ali i 30 preminulih

urednik

HNŽ BILA JEDAN DAN ‘KORONA FREE’ ZONA: COVID-19 se vratio u Hercegovinu!

urednik

Epidemiolozi tvrde da pandemija u Srbiji jenjava

urednik