Image default
DNEVNI EU

Potpuno nova europska politika na Balkanu ili nastavak propadanja

Piše: Dragan Bradvica

Nebrojeno puta do sada u stotinama tekstova Dnevni list upozorava na propadanje Bosne i Hercegovine u svakom smislu,  naročito onom demografskom, ali i propadanjem politike Europske unije na zapadnom Balkanu.

EU jeste i jednostavno mora biti jedan od top prioriteta zapadnobalkanske šestorke, napose ‘bolesnika BiH’ jer to želi većina žitelja, jer nam nasušno trebaju europske vrijednosti ali i alternative koje se nude samo su nastavak propadanja gdje bi bili tek moneta za potkusurivanje.

Jasno je da smo na brojne neuspjehe na EU putu ponajviše krivi sami jer bh. vlasti rade sve kako bi u potpunosti zaustavili taj put a narodi i žitelji biraju te vlasti. Međutim, jasno je kako i Unija pravi kardinalne greške u ovoj regiji koje su dovele do toga da su ‘svoju šapu’ na regiju već stavili neki drugi koji preko nas rješavaju svoje probleme.

Unija se tu nije snašla a k tome nam je ‘isisala’ značajan broj mladih, obrazovanih i najboljih kadrova. Trenutno se i EU i BiH nalaze na prekretnici – konačno suprotstavljanje korumpiranim elitama, čvrsto vezanje regije za EU uz poštivanje europskih vrijednosti kao što su vladavina prava, sloboda govora, meritokracija, vrhunsko obrazovanje… ili nastavak višedesetljetnog mraka.

Kleptokracija

U svom autorskom tekstu za DW njemačka diplomatkinja Gudrun Steinacker jasno i nedvosmisleno piše kako su se BiH i regiji učvrstile hibridne demokracije, kleptokracije i mafijaške države a tu će se teško nešto promijeniti dok su EU takve ‘elite’ potaman,

Nastavlja kako su obrazovanje i zdravstvo su na užasno niskoj razini, nezaposlenost ogromna, mnogi ne bi mogli da prežive bez novca koji im stiže iz inozemstva i veoma prisutne sive ekonomije. Smatra kako je vrijeme da se kaže da je neoliberlana tranzicija na Balkanu propala.

Nadalje, naglašava kako u lancima supermarketa, koji su mahom u njemačkim rukama, prvenstveno se mogu naći uvozne stvari, a jedva da ima domaćih proizvoda. Jedinstvenoj prirodi regije štetu nanose korupcionaški građevinski poduhvati, gradnja malih hidroelektrana, krčenje šuma, krađa zemljišta i nekontrolirani razvoj turizma. Veoma niska izlaznost na izborima izraz je dubokog nepovjerenja u demokratiju.

– Bosna i Hercegovina je zemlja kojom je nemoguće vladati, gdje sve što je vrijedno među sobom dijele elite na čelu sa kleptokratama poput Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, piše Steinacker za DW.

 Mišljenja je kako europski stranački savezi, a posebno Europska pučka stranka i Stranka europskih socijalista, igraju opasnu ulogu aranžmanima sa kleptokratijama na Balkanu ‘jer, jednostavno je pogrešno označiti balkanske stranke kao konzervativne, kršćanske, liberalne, socijaldemokratske ili socijalističke i tako ih svrstati u porodice stranaka’.

Status quo je fatalan

– Tako da sve skupa izgleda da ni balkanskim elitama a ni njihovim europskim partnerima nije u interesu da se radi na održivom razvoju, prilagođenom klimatskim promjenama i ugroženom biodiverzitetu. Stoga je krajnje vrijeme da se u osnovi preispita politika Unije prema Balkanu. To se neće urediti jednom novom ‘metodologijom’ pristupanja EU. Korumpiranim elitama u politici i gospodarstvu se mora suprotstaviti. Oni bi morali da se pozovu na osobnu odgovornost. A to može da se uradi samo u saradnji sa, doduše slabim, ali raznolikim i životnim civilnim društvom, navodi Steinacker.

 Tvrdi da, dok god se mladima nudi mogućnost između prilagođavanja i emigracije, neće moći da se zaustavi egzodus dobro obrazovanih. Konačno, kako ističe, potrebno je da se smogne hrabrosti, kako u Bruxellesu, tako i u Berlinu i Parizu, da se otvoreno razgovara sa balkanskim elitama. Ali, to također nalaže imenovanje vlastitih deficita i borbu protiv njih. Jer, kako zaključuje, status quo je fatalan.

VEZANO

Europska komisija predlaže 750 milijardi eura za oporavak od pandemije

urednik

Borrell: EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

urednik

LAGUMDŽIJA: Gdje je transparentnost?

urednik