Image default
DNEVNI

‘PRORAČUNSKO DOMOLJUBLJE’: Od sanacije ekonomskih šteta i novca za migrantsku krizu važnije opremanje ureda i novi automobili za političare

Piše: Dragan Bradvica

Nakon što je Zajedničko povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH usuglasilo tekst proračuna ovako kako je to usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je takav tekst usvojio i Zastupnički doma.

Od 31 prisutnog zastupnika 23 bilo je ‘za, osam ‘protiv’ i bez suzdržanih. Sada samo ostaje da usuglašeni tekst ponovno u srijedu usvoji Dom naroda i da država napokon dobije proračun za tekuću godinu.

Ono što je u svemu najapsurdnije jeste da je odbačen amandman po kojem je simboličnih 450 tisuća maraka trebalo ići za pomoć Unsko-sanskoj županijiu borbi s migrantskom krizom a usvojen je amandman po kojem se 754 tisuće maraka vraća Parlamentarnoj skupštini BiH za opremanje ureda, nabavu automobila… a taj novac skinuli su s pomoći ekonomiji uslijed negativnih utjecaja pandemije koronavirusa.

 Na taj način ‘proračunski domoljubi’ još su samo jednom pokazali kako su im jedino važne vlastite fotelje i kraljevske beneficije te ih prosto nije briga za bilo što drugo. Apsurdistan se jučer pokazao u punom svjetlu.

Apsurdistan

Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA u Zastupničkom domu, zgrožen je činjenicom da su odbačeni amandmani ovog doma a usvojeni svi Doma naroda.

– Zamislite apsurdistana u kojem živimo kada se novac, i to i simboličnom iznosu uzima od pomoći za migrantsku krizu i oporavak ekonomije a ide na opremanje ureda. Interesi žitelja nisu u novom zapošljavanju. Nisu u kupovini novih automobila. Interesi žitelja su da se poboljša ekonomska situacija. Svaki dan slušamo da je povećan broj zaraženih, a vi smanjujete stavku za sanaciju ekonomskih šteta. Kakva je to politika i kakva je to poruka, kazao je Emrić.

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a, kaže kako je došlo do ucjena jer je nekima bilo u interesu kriza i odgađanje izbora pa su izlazili s nerazumnim amandmanima.

I Adil Osmanović, zastupnik SDA, također je kazao kako je nekima u interesu bilo da se odgode izbori jer ne žele da ga provodi aktualni saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Dodaje kako je SDA prihvatila kompromis.

– Mi smo inzistirali da se usvoje ili svi amandmani ili svi odbace. Nije prošlo, ali mogu kazati da članovi kolegija iz SDA u oba doma Parlamentarne skupštine BiH neće potrošiti niti marke od ovih 754 tisuće maraka za urede, poručio je Osmanović.

‘Slanje po burek’

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke, naglašava kako je najvažnije da se lokalni izbori održe ali da su za sve peripetije oko proračuna kao i ucjene odgovoran HDZ BiH ali i SDA i SNSD. Njegov stranački kolega Predrag Kojović skidanje novca za ekonomiju i migrantsku krizu nazvao je bezobrazlukom i intelektualnom uvredom.

– Sada će se navršiti četiri godine otkako vas je Dragan Čović u Konjicu poslao po burek, a isto je učinio i s ovim proračunom, poručio je SDA-ovim zastupnicima Saša Magazinović, zastupnik SDP-a.

Zukan Helez, također SDP-ov zastupnik ogorčen je razvoje situacije oko državnog proračuna.

– SDP neće podržati proračun i neće pristati ni na čiji ultimatum. Sva država se vrti oko automobila Dragana Čovića. Povjerenstvo je bilo presudno, a sada klečanjem pred HDZ-om SDA tvrdi da spašava državu. Nikakav spas ovo nije, istaknuo je Helez.

VEZANO

Usvojeni principi Prijedloga zakona o Budžetu

urednik

ZBOG DODIKOVOG ADUTA CRVENI SE CIJELA BiH Postavili ministra koji je na privatnom fakultetu studirao 12 godina, a ponavljao je i jedan razred

urednik

Novinarka pitala državnu zastupnicu smatra li da zaslužuje ogromnu plaću. Evo što je rekla! (VIDEO)

urednik