Image default
BIH

Protivljenje konverziji kredita sa valutnom klauzulom

Međunarodni monetarni fond (MMF) snažno se protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta Federacije BiH da omogući konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke (KM), poručuje rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell te obrazlaže da nije uloga parlamenta mijenjati ugovore koji su zaključili agenti privatnog sektora. “Takva mjera, osobitno kad ju se primijeni retroaktivno, uvela bi pravnu neizvijesnost i poremetila funkcioniranje kreditnog tržišta u BiH u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju s posljedicama krize izazvane virusom korona”, ukazje, nadalje, on. Izrazivši razumijevanje za činjenicu da se mnogi dužnosnici bore servisirati dugove, Jewell, pak, iznosi stav da je ispravan način za rješavanje tih poteškoća kroz moratorij na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo FBiH.

“Nametanje obvezujuće konverzije bi moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi, opet, mogle imati potencijalne posljedice po Proračun Vlade FBiH”, dodaje rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Jewell.

U okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) BiH s MMF-om, vlasti su se obvezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu. U MMF-u očekuju da će vlasti nastaviti poštivati tu obvezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF.

VEZANO

BiH će dobiti novca koliko god joj treba ali nitko više bh. političarima ne vjeruje na riječ

urednik

Dodik najavio da će tužiti Softića

urednik

Iz MMF-a pojasnili: Koliko je BiH ukupno zadužena

urednik