Image default
BIZNIS DNEVNI

Sanela Pašić:Donošenje zakona bi bilo štetno i financijski i reputacijski za našu zemlju

Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo, dala je svoj osvrt na aktualnu situaciju u vezi s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, prijedlogu zakona koji je u opticaju u Parlamentu FBiH, ali i aktivnostima koje je banka poduzela tokom protekle četiri godine da se ovo pitanje riješi.

Ovi krediti su balast prošlosti koji nosite i koji vam je vrlo često uticao na povjerenje klijenata. Kakva je danas situacija sa ovim klijentima i kreditima? Parlament FBIH je ovo pitanje ponovno aktualizirao.

Loša poruka investitorima

Dobro ste konstatirali, ovi krediti su zaista balast prošlosti koji smo naslijedili kad je banka kupljena od sadašnjeg vlasnika i koji smo gotovo u potpunosti razriješili na obostrano zadovoljstvo. U značajnoj smo mjeri uspjeli riješiti ovo pitanje, jer je u našem bilansu ostalo aktivnih kreditnih partija sa CHF valutnom klauzulom oko 3% od ukupno odobrenog portfolija u FBIH. To je na nivou FBiH 186 korisnika kredita zaključno sa 30. 6. 2020., među kojima je značajan broj onih klijenata koji ne žele konverziju niti bilo kakav dogovor, iako smo u više navrata to pokušali. Svi drugi klijenti su prihvatili našu ponudu i konvertirali kredit ili su ga zatvorili, te ovo pitanje ostavili u prošlosti, kazala je Pašić.

Za razliku od drugih zemalja, u kojima je više banaka nudilo ove kredite, bivša Hypo Grupacija je jedina to činila u Bosni i Hercegovini.

-Ovo je s jedne strane bila otežavajuća okolnost jer su reakcije klijenata bile usmjerene isključivo na nas, ali s druge strane nam je dalo mogućnost da proaktivno reagiramo i ponudimo rješenje ne čekajući reakciju države u formi zakona. Naša realizirana ponuda konverzije, koja je podrazumijevala oprost dijela glavnice (30%, odnosno 50% za sve socijalno osjetljive kategorije), oprost svih zateznih kamata i mogućnost otplate ostatka duga uz fiksnu, vrlo povoljnu kamatnu stopu na period koji odgovara klijentu i njegovim mogućnostima, pokazala se kao efikasan model, koji je rezultirao gotovo apsolutnim rješavanjem ovog pitanja. Otpisi koje smo dali su u visini ili čak dosta veći nego što su klijenti u drugim zemljama dobili zakonskim rješenjem, pa je i ovo dodatni argument da nema potrebe za bilo kakvim zakonskim rješenjem. Mislim da bi taj zakon bio veoma štetan i financijski i reputacijski za našu zemlju, poslao negativnu poruku investitorima i uveo pravnu nesigurnost u poslovanje, jer bi se njime promijenili retoraktivno uvjeti poslovanja i to 12-14 godina unazad, što je nezamislivo, izjavila je Pašić.

Presude

Paralelno s ovim aktivnostima, Addiko je vodio i pravnu borbu da dokaže da je u pravu, odnosno da je CHF valutna klauzula zakonita.

-Zadovoljstvo mi je da smo u tome i uspjeli, jer samo u FBiH imamo više od 330 presuda općinskih sudova, više od 70 presuda županijskih sudova, te 6 presuda Vrhovnog suda FBiH i 8 presuda Ustavnog suda BiH kojima je potvrđena zakonitost valutne klauzule. Dodatnu potvrdu ispravnog postupanja imamo i od Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, kao rezultat procesa koji je pokrenulo udruženje dijela klijenata koji su imali ovaj kredit. Kod dijela klijenata je sud osporio način obračuna i promjene kamatne stope u periodu prije 7-10 godina, te im dosudio razliku u obračunatoj kamati. Iako je obračun kamate odvojena tema od CHF valute, često se javljao u zajedničkim tužbama, pa se odavao dojam da sudovi odlučuju nešto protiv banke na temu CHF valute. Ove situacije s kamatom su jedine situacije u kojem se ispostavila odgovornost banke na malom broju klijenata koji su imali kredit u CHF valuti i mi ove slučajeve nismo osporavali, već smo ih i nakon prvostepenih presuda isplaćivali klijentima, što je još jedan argument u prilog činjenici da je zakon zaista nepotreban. Ali u pogledu valutne klauzule smo višestruko dokazali da je zakonita i da je banka postupila ispravno a klijent samoinicijativno preuzeo na sebe rizik valutne klauzule. Neovisno od toga, odlučili smo uložiti više od 16 milijuna KM u FBiH otpisujući dijelove kredita u ovom rješenju koje sam spomenula, kako bismo klijentima olakšali djelomično vraćanje i došli do kraja tog problema. Namjera je novog vlasnika bila ostaviti ovaj problem iza sebe i raditi na izgradnji povjerenja klijenata i banke, a naši rezultati u proteklim godinama višestruko pokazuju da smo u tome uspjeli, zaključila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo.

VEZANO

Addiko banka donirala knjige učenicima Treće osnovne škole u Mostaru

urednik

Addiko paketići za korisnike dnevnog centra pri Prvoj osnovnoj školi u Konjicu

urednik

Addiko zaposlenici paketićima obradovali mališane u Gradačcu i Sarajevu

urednik