Image default
DNEVNI

MOKRIO PO SPOMENIKU: Društvene mreže gore: Traži se tko je ‘pišonja Ahil’

Fotografiju neki nazivaju i međunarodnim incidentom jer mlađi muškarac nosi kratke hlače sa oznakama nogometnog kluba ‘Crvena zvezda’, a po njegovom twitter profilu da se zaključiti i o njegovim velikosrpskim, nacionalističkim istupima.

Posljednjih dana pravu buru na mrežama prouzročila je fotografija još uvijek nepoznatog muškarca kako mokri po spomen obilježju ubijenom hrvatskom domoljubu Ludvigu Lutki Pavloviću u Studenim Vrilima kraj Tomislavgrada.

Fotografiju neki nazivaju i međunarodnim incidentom jer mlađi muškarac nosi kratke hlače sa oznakama nogometnog kluba ‘Crvena zvezda’, a po njegovom twitter profilu dade se zaključiti i o njegovim velikosrpskim, nacionalističkim istupima. Međutim, tko je čovjek koji se hvali jer je “zapišao” spomenik Pavloviću još uvijek se ne zna, a nije poznato hoće li odgovarati za svoj vandalski čin, no ono što je vidljivo je nevjerojatna potraga za njegovim identitetom od strane branitelja.

Zapišavanje u čast četničkom heroju Jovoviću

Međutim, spomenik hrvatskom domoljubu Ludvigu Pavloviću nije jedina “destinacija za zapišavanje”.

“Zapišavanje groba Ante Pavelića u ime BalšeBožovića, Dubravke Stojanović i drugih komunista kome smeta heroj Blagoje Jovović”, stoji u njegovoj objavi na twitteru od 27. srpnja po nicknameom, lažnim imenom – Ahil, što donekle i ne iznenađuje s obzirom na stalne međusobne, ideološko-nacionalističke, desetljećima duge sukobe na relaciji “ustaše-četinici”.

No, kako se i zašto u svemu tome našlo i spomen obilježje hrvatskom domoljubu u Studenim vrilima i to u kontekstu aktualne teme u susjednoj Srbiji, promjene imena ulica nazvanih po hrvatskim ili bh mjestima, odnosno, toponimima iz vremena bivše Jugoslavije, kao i najavu beogradskih vlasti da će iste sada dobiti imena koja su, kako ističu, “zadužila Srbiju i čovječanstvo”, a među njima je i upravo Blagoje Jovović na kojega se, sada već prozvan “pišonjom Ahilom” i poziva, još je nejasno.

No, moguće objašnjenje je činjenica da je upravo Ludvig Pavlović, tijekom robijanja u zatvoru u Sremskoj Mitrovici teško pretukao Željka Ražnjatovića Arkana, ratnog zločinca koji je i inače idol navijača beogradske Crvene zvezde – Delija.

No, podsjetimo i da je Blagoje Jovović, kojeg navedeni naziva herojem, crnogorski četnik koji je kao pripadnik srpske emigracije u Argentini 1957. godine pucao u Antu Pavelića, a ustaški poglavnik je umro od posljedica atentata dvije godine kasnije u Madridu.

Komentari podrške ali i oštre kritike

Ovaj vandalski čin dobar dio twitteraša je podržao, ali je znatan broj onih koji su ovo nazvali vandalizmom, kako pišu, “pa makar se radi o Pavelićevom grobu”.

“Da sam tamo ne bih to radila već bih razlupala macolom. Njima ne treba da se zna ni grob”, jedan je komentar na koji je “pišonja” odgovorio: “Podržavam ovo rješenje, mada je možda bolje da se zna gdje im je grob da možemo ići zapišavati”.

“Debili, mi nismo ni ustaše, ni mudžahedini, ni šiptari da ne poštujemo tuđe svetinje i to je ono što nas diže iznad svih njih, između ostalog. Ovo kao da si dao opet zeleno svetjlo da nas pljuju, ruše groblja itd. Ništa postigao dobro ni korisno nisi, majmune”, jedan je vrlo kritičan komentar na objavu “pišonje Ahila”. Dok drugi komentira da je “pišanje po bilo čijem grobu bolesno”.

Dok je jedan od zanimljivijih komentara: “Kako ovi sa najvećim stomacima i podbradcima uvek ispravljaju krive Drine? Nikad nešto lepo, mlado, zgodno, mesnato.. Uvek ovako zadriglo, pijano, a oznojaž na maksimumu”.

Što kaže zakon?

Iz Udruge pripadnika postrojbe Ludvig Pavlović, kao i od strane ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata tek se očekuje službeno očitovanje o ovom incidentu gdje je, kao rijetko kada, vidljiv počinitelj. Podsjetimo i da je prošli tjedna u mjestu Slivnica, Općina Ravno, ponovno počinjen vandalski čin rušenja spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja.

Inače, Kazneni zakon FBiH, u članku 379, za djelo “povrjeda mira pokojnika”, odnosno, tko neovlašteno prekopa, razruši, ošteti ili na drugi način grubo oskvrne grob ili drugo mjesto ukopa ili spomen na umrle, predviđa novčanu kazni ili kaznu zakona do jedne godine.

No, isti zakon u članku 163, “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, za onog počinitelj koji “javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji”, kaznu zatvora od jedne do pet godina, a za onog tko “izlaže poruzi narodnosnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih simbola, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova”, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

VEZANO

Otkriven identitet ‘zapišavača’ spomenika Ludviga Pavlovića i hrvatske zastave

urednik