Image default
DNEVNI

Milanović: ‘Fućka mi se ako će bosanska strana protestirati’

Piše: V.S.Herceg

Nakon što su iz Hrvatskog generalskog zbora u svibnju ove godine, nakon nekolicine prije, istupili i generali Željko Glasnović, Željko Šiljeg, Miljenko Lasić, Ivica Primorac, brigadiri Stjepan Gašljević, Ivan Ančić i pukovnik Ivica Tomić i to zbog nezadovoljstva reakcijom iz HGZ-a na ponašanje predsjednika Zorana Milanovića, najava dodjele odličja HVO postrojbama koje su sudjelovale u ‘Oluji’ trebalo i značiti opuštanje zategnutih stavova nezadovoljnog ostatka članstva u toj udruzi visokih časnika HV-a.

 Podsjetimo, nakon incidenta u Okučanima iz svibnja ove godine, kada je na obljetnicu akcije nekadašnji pripadnik HOS-a položio vijenac u majici ‘Za dom spremni’, a s kojeg se iz tog razloga udaljio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, došlo je i do potresa u HGZ-u. Već prije ostavke u HGZ podnijeli i generali Ivan Tolj, Ivan Kapular i Željko Sačić kao i Davor Domazet Lošo te da je od najviših časnika u HGZ-u iz BiH ostao samo još – Ljubo Ćesić Rojs. Upravo je general Rojs medijima potvrdio da je njegova inicijativa da predsjednik Milanović uruči odličja HVO postrojbama koje su sudjelovale u akciji oslobađanja tzv. Republike Srpske krajine i Knina – vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’.

Milanović: Fućka mi se na protestiranja

“Mi smo to predložili u ime Zbora, s time da je u inicijativi logično prednjačio general Ljubo Ćesić Rojs u želji da se odlikuju “njegovi”. Tu smo istu inicijativu prije godinu i pol dana poslali tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, našoj počasnoj članici, ali mislim da je problem bio u tome što se bojala reakcija iz BiH jer su je bili pritisnuli zbog nekih izjava”, potvrdio je za hrvatske medije predsjednik HGZ-a, general Pavle Miljavac.

On je rekao da je predsjednik Milanović odmah pristao na ovu inicijativu, ali i da su ga upozorili na “moguće reakcije s bosanske strane”.

“Ja sam predsjednik hrvatske države, temeljem Splitskog sporazuma te su postrojbe mogle sudjelovati u operaciji Oluja i fućka mi se ako će bosanska strana protestirati, neka protestiraju, to je moja odluka i neka ide””, Milanovićeve su riječi, kako ih prenosi Miljavac.

Tko će primiti odličja

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, prošli je tjedan najavio da će u Kninu, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO ‘Oluja’, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odlikovati 9 ratnih vojnih zapovjednika te promaknuti 6 aktivnih časnika.

”Tamo će biti promaknuća, bit će odlikovanja. Bit će odlikovane gardijske brigade HVO-a koje su bile pod zapovjedništvom Hrvatske vojske u Oluji, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatskog teritorija. Oni su u vrijeme ‘Oluje’ temeljem Splitskog sporazuma, pod zapovjedništvom našeg generala, bili sastavni dio naše udarne snage, dakle, naša vojska u tom razdoblju, ne prije toga”, značajno je istaknuo hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

On je pojasnio da na godišnjicu akcije ‘Oluje’ neće odlikovati zapovjednike, pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u ime postrojbi odličja primiti nekadašnji zapovjednici.

Odličja će biti uručena zapovjednicima ‘Prve gardijske brigade Bruno Bušić’, generalu Antunu Luburiću, ‘Druge gardijske brigade’ generalu Stanku Baji Sopti, ‘Treće gardijske brigade Jastrebovi’ generalu Iliji Nakiću, Četvrte Gardijske brigade ‘Sinovi Posavine’ brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću.

Ova odličja i priznanja za učešće u Oluji postrojbama HVO-a dolaze čak 25 godina nakon ove oslobađajuće vojne akcije.

VEZANO

SDA: Sarajevu se iz Zagreba nameće nešto što čak i predsjednik Hrvatske osuđuje

urednik

Milanović na Cetinju: Došao sam dati podršku europskom putu Crne Gore

urednik

Milanović odlučio kada će biti izbori u Hrvatskoj

urednik