Image default
ZNANOST

Rusija testira vakcinu ‘Sputnik V’ na više od 40.000 ljudi

 Masovno testiranje prve ruske potencijalne vakcine za COVID-19 kako bi dobila regulatorno odobrenje, uključivat će više od 40.000 ljudi, navela je novinska agencija TASS saopćenje proizvođača vakcine u četvrtak.

Vakcinu, nazvanu “Sputnik V” kao  homage prvom svjetskom satelitu koji je lansirao Sovjetski Savez, pozdravili su kao sigurnu i efikasnu ruske vlasti i naučnici nakon dvomjesečnog testiranja na maloj grupi ljudi, čiji rezultati još nisu objavljeni u javnosti, prenosi Reuters.

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu  saopćio je u četvrtak da je započeo rasprave s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv koronavirusa koju je Rusija odobrila u prošloj sedmici bez sve tri faze kliničkog testiranja neeophodne da se dokaže njena efikasnost.

– Ova briga koju pokazujemo prema sigurnosti i efikasnosti nije konkretno usmjerena na rusku vakcinu, ona se odnosi na sve vakcine u razvoju – izjavila je na virtualnom brifingu za novinare regionalnog ureda WHO za Evropu Catherine Smallwood, visoka zvaničnica odjela za vanredne situaciju u uredu.

– WHO je zauzeo ‘ubrzani pristup’ u pokušaju da ubrza razvoj vakcine za koronavirus, ali je od suštinskog značaja da mi ne sužavamo prostor za sigurnost i efikasnost – kazala je ona.

VEZANO

Guterres traži 35 milijardi dolara za razvoj vakcine protiv COVID-19

urednik

Cjepivo za koronavirus neće biti spremno do kraja 2021.

urednik

U Banja Luku stigle noge vakcine, dio će ići općinama u FBiH u kojima žive i Srbi

urednik