Image default
DNEVNI

GS i SPD uz SDA na mostarskim izborima

Mostarske organizacije SDA, SBB-a, DF-a, SBiH-a i BPS-a usuglasile su zajedničku platformu za nastup na predstojećim lokalnim izborima u gradu na Neretvi.

Drugi sastanak predstavnika ovih pet političkih stranaka protekao je, kako su naveli akteri, u konstruktivnom razgovoru, a poziv da se priključe ponovno je upućen i ostalim političkim opcijama kojima su prihvatljivi usuglašeni principi.

Dolaze i Lazović i Komšić

Ahmed Džubur iz DF-a istakao je na konferenciji za medije kako su principi općeprihvatljivi, te kako vrijednuju sve što je važno za Grad Mostar.

– Iskreno se nadamo do će krajnjeg roka, odnosno 1. rujna, tu biti još stranaka, rekao je Džubur, dodavši da su podršku sporazumu pružili i Građanski savez, odnosno novi predsjednik stranke Muhamed Fazlagić, kao i da ju je najavio i SPD.

– Bezrezervnu podršku koaliciji dalo je i 47 neovisnih intelektualaca, od kojih su većina doktori nauka i magistri. Nadamo se, u interesu Mostara, da će platforma koju čini pet stranaka s današnjim danom biti šira do rujna, kada moramo završiti posao, dodao je Džubur.

Dogovor je, kako je naveo, da principe platforme koalicioni partneri zajednički objave tek kada u Mostar dođu predsjednici stranaka.

– Tu će osim predsjednika pet stranaka sasvim sigurno biti i Muhamed Fazlagić, Miro Lazović i Ivo Komšić. Principi će biti objavljeni kada napravimo određene izmjene na platformi koja je usuglašena na način da su sve političke opcije izuzetno zadovoljne njezinim sadržajem, kazao je Džubur.

Najavio je da će u narednom periodu biti održana još tri ili četiri sastanka na kojima će biti definirane još neke sitnice.

– I ovog puta je sve proteklo u dobroj atmosferi. Raduje i to što smo napravili širok konsenzus i razumijevanje po svim točkama, rekao je na kraju.

Člana pregovaračkog tima SDA Šerifa Špagu raduje je što je na oba sastanka razgovarano o stvarima koje su od interesa, kako je rekao, za sve građane Mostara, kao i da su određene nestranačke stvari stavljene u drugi plan.

– Radimo na konsensuzu po svim pitanjima, dogovarajući se bez ikakvih problema. Smatram da je to formula da koalicija, koja će, nadam se, do 1. rujna dobiti još članova, bude pobjednička na izborima u Mostaru, poručio je Špago.

Špago staje na loptu

Upitan je li koalicija dovoljno čvrsta, istakao je kako atmosfera s posljednjeg sastanka i način dogovaranja i prihvatanja prijedloga predstavnika političkih stranaka, bez obzira na nesporazume sa viših razina, “ohrabruje“, te da očekuje kvalitetnu platformu oko koje će se okupiti i drugi politički subjekti u Mostaru.

– Najvažnije je da su ciljevi koje ćemo potpisati prihvatljivi svim građanima Mostara. Ovaj sastanak, a nadam se i naredni daju veliki optimizam da će ova koalicija biti pobjednička na izborima, dodao je Špago.

Smatra kako se mora stvarati duh tolerancije i suradnje i s drugim strankama koje ne budu dio ove priče, jer će se sve su prilike i u Gradskom vijeću morati dogovarati i razgovarati u interesu boljeg stanja u gradu.

D. A.

VEZANO

Koncert filmske glazbe u mostarkom parku

urednik

U Mostaru tečaj crtanja i obrade fotografije

urednik

Za subotu zakazana prosvjedna šetnja u Mostaru

urednik