Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Montgomery lobira za Vučića: ‘Vučić treba požuriti i iskoristiti Trumpa, jer Biden pobjeđuje, a naklonjen je Kosovu’

Piše: V.S.Herceg, [email protected]

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i Srbiji, William Dale Montgomery koji je nakon diplomatske karijere nastavio s aktivnom karijerom lobiste za politički vrh Srbije, pred susret najviših dužnosnika Beograda i Prištine u Washingtonu 4. rujna, rekao je kako “očekuje da bude primijenjen ‘izraelski scenarij’ kojim je napravljen povijesni sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE”, prenose srbijanski mediji.

Montgomery želi olakšati ionako težak izazov srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pred cjelokupnom srpskom javnošću i povijesni teret odluke koju nosi na leđima, ali i srbijanskoj javnosti dati do znanja da se radi o ‘danu D’, te smatra da se radi o povijesnoj šansi koja, ukoliko se propusti, teško može biti ponovljena.

Montgomeri olakšava Vučiću: „Ne bi smio propustiti šansu“

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi smio propustiti šansu da u Washingtonu postigne dogovor u korist Srbije, uz konstataciju da vrijeme ističe, jer su veliki izgledi da sadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump, ne dobije novi mandat, a njegov nasljednik Joe Biden je naklonjen Kosovu i Albancima”, kaže Montgomery.

Ovaj bivši američki diplomata s čestom adresom u Beogradu, ocjenjuje da “rješavanju kosovskog pitanja uključuje razmjenu teritorija” te ističe da je “ključna brzina”.

„Vučić mora shvatiti da su velike šanse da Trump izgubi predstojeće izbore, a Biden je čvrsto naklonjen Kosovu u postojećim granicama. Dakle, mora sada djelovati ili izgubiti, možda zauvijek, šansu za rješavanje tog pitanja. Pazite na datume. Ono što predsjednik Trump želi je trenutak rukovanja pred kamerama kada srpski i kosovski lider najavljuju dogovor o ‘budućem putu’. To bi uključivalo i razmjenu teritorija. A ključna činjenica je ta da bi Trump tada mogao najaviti da će se, s obzirom na to da su dva lidera postigla sporazum, dogovor odmah provesti u djelo”, smatra Montgomery.

Kako prenose srbijanski mediji, bivši američki diplomat kaže da, kada je riječ o kosovskom problemu, prvo što treba imati na umu je to da i EU i SAD žele sebi pripisatizasluge za postizanje dogovora i  ne žele ih dijeliti sa drugom stranom.

„Trumpa zanimaju zasluge i slikanje pred kamerama, nije mu stalo do regije“

„Plusevi tog dogovora bili bi što bi on bio ogroman korak ka rješenju problema Kosovo-Srbija, a za Trumpa veliki vanjskopolitički poen neposredno prije izbora u studenom. Sada će ključna za sve ovo biti brzina. Jednom kada je teritorija promijenjena, bit će teško vratiti se nazad”, ocijenio je Montgomery.

No, on je sljedećoj izjavi razgolitio politiku aktualnog američkog predsjednika te pokazao i visoku razinu lobističke manipulacije cjelokupnog problema Kosovo-Srbija. 

„Ovo bi bio model i u ovom slučaju. Jedini razlog za Trumpovo pojavljivanje je postizane dogovora. Nije mu stalo do regije. Ali, ako se Trump pojavi, tu je da pogura, vrlo, vrlo snažno taj dogovor”, smatra Montgomery.

Montgomery je također „bacio još jednu  kost“ te dodao„da bi zbog tog sporazuma, brojne nevladine organizacije zaključane u 1990-im godinama izrazito negativno gledale na Trumpa, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi koji bi naglasak stavili na moguće loše implikacije dogovora na širu regiju.

Ali, istovremeno, kao dobar poznavatelj želja naroda i država u regiji gdje je godinama bio američki diplomat, nije propustio upitati:„Koje bi druge etničke grupe sanjale da učine isto?”.

Ovim je Montgomery, koji je između ostaloga, za 7.500 eura mjesečno bio savjetnik SNS-a u osmišljavanju politike prema SAD-u i lobiranju za njezin imidž, a spominjala se i suradnja s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, najavio početak raspleta gordijskog čvora zvanog Balkan. Možda i otvaranje ‘bh. Pandorine kutije’, na što se inzistiranju na disoluciji RS-a već godinama projektno priprema i Milorad Dodik.

No, pitanje je kako će na sve reagirati EU, ali i njena najjača članica Njemačka, čija je kancelarka Angela Merkel već kazala da se rješenje problema Kosovo-Srbija traži bez promjena granica. No, ono što slijedi nakon Kosova i Srbije zasigurno je rješavanje „problema BiH“, a kako – to će se tek vidjeti.

VEZANO

Vulin tvrdi da se Džaferović umiješao u unutarnja pitanja Srbije

urednik

Epidemija u Srbiji ne jenjava, 13 umrlih i 383 novozaraženih

urednik

Kosovo ukinulo mjere reciprociteta za uvoz robe iz Srbije

urednik