Image default
MUZIKA

Nasljednici protiv upotrebe Cohenove pjesme Aleluja na Trumpovim skupovima

LOS ANGELES, (Hina/Reuters) – Posjednici autorskih prava Leonarda Cohena priopćili su u petak da razmatraju pravnu akciju zbog upotrebe Cohenove pjesme Aleluja na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji (RNC), nazvavši to drskim pokušajem politiziranja pjesme.

Kantautorica Tori Kelly izvela je Aleluju tijekom vatrometa u četvrtak navečer nakon čega je uslijedio govor predsjednika Republike Donalda Trumpa za republikansku nominaciju.

Drugu, operniju verziju, izveo je pred kamerama američki tenor Christopher Macchio.

Cohenovi nasljednici u izjavi su rekli da su “iznenađeni i zaprepašteni” korištenjem pjesme, rekavši da su izričito odbili zahtjev RNC-a da se služi njome.

Nazvali su odluku RNC-a “prilično hrabrim pokušajem politiziranja i iskorištavanja na tako očajan način”, jedne od najvažnijih Cohenovih pjesama, i dodali da istražuju pravne mogućnosti u vezi s tim.

 “Da je RNC zatražio pjesmu You Want it Darker, za koju je Leonard Cohen 2017. osvojio posthumni Grammy, možda bismo razmotrili da je izvedu”, dodaje se u izjavi.

Cohen je umro 2016. u 82. godini života, a Aleluja, je prvi put objavljena 1984. godine i postala njegova najizvođenija pjesma.

Rolling Stones, Neil Young, Tom Petty, Rihanna, Elton John, Adele i Queen nalaze se među desecima glazbenika koji su odbijali ili tražili da se njihova glazba prestane koristiti na Trumpovim skupovima.

VEZANO

Turska ponovo SAD-u poslala pomoć u medicinskoj opremi

urednik

Njemački stručnjaci demantiraju Trumpove teorije o liječenju pacijenata s koronom

urednik

Michelle Obama: Trump je ‘pogrešan predsjednik’, Biden će okončati kaos

urednik