Image default
BIH IZBOR UREDNIKA

MOSTAR Udruga roditelja traži sastanak i jasnije definiranje mjera za početak nastave

MOSTAR, (FENA) – Udruga roditelja “Naša djeca 2014.” iz Mostara uputila je javni poziv na sastanak svih dionika obrazovnog procesa u uvjetima pandemije Covid-19 kako bi u što kraćem roku zajednički osmislili rješenja koja će omogućiti što normalniji, uspješniji i sretniji početak i tijek školske 2020./2021. godine.

Iz Udruge navode kako cijene napore koje je poduzelo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a na čelu s ministrom Rašidom Hadžovićem, ali da predložene instrukcije od strane spomenutog ministarstva ne doprinose boljem razumijevanju načina na koji svi skupa možemo omogućiti djeci kvalitetno obrazovanje, odnosno socijalni, psihofizički  i mentalni razvoj, uvažavajući specijalne okolnosti uzrokovane pandemijom Covid-19.

“Ponajprije smatramo kako kao roditelji nismo upoznati s epidemiološkim mjerama predloženim od strane Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, a koje su bile podloga za donošenje spomenutih instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela. Navedeni modeli nisu jasno argumentirani niti razrađeni i iz dostupnih informacija nije jasno po kojem bi kriteriju bilo koji školski aktiv trebao odabrati neki o modela.

Pri tome skrećemo pozornost na važnost uključenosti svih predstavnika roditelja u vijeću roditelja svake škole, kao i činjenicu da isto tijelo do sada nije imalo odgovarajuću sistemsku mogućnost sudjelovanja u postupku izrade Instrukcija –  i/ili svi izabrani predstavnici nisu bili uključeni u njegov rad”, navode u Udruzi.

Istaknuto je i to da kao roditelji, a time i jedan od ključnih dionika obrazovnog sustava, mogu uvelike doprinijeti iznalaženju kvalitetnijih rješenja i jačanju međusobnog razumijevanja, na taj način doprinoseći odgovornijem ponašanju društva u cjelini, a time i zaštiti djece i nastavnika.

Iz Udruge roditelja navode kako nemaju adekvatne informacije o postupanju u slučajevima bolesti djeteta i nastavnika, sa ili bez simptoma Covida-19, te uvjetima pod kojima bi se eventualno pokrenula online nastava.  

S obzirom na sve gore navedeno, te činjenicu kako je i predstavnik učitelja u HNŽ-u Slavko Lauš javno izrazio negodovanje predloženim instrukcijama i modelima, Udruga roditelja “Naša djeca 2014.” uputila je javni poziv na sastanak kako bi se zajednički iznašla što bolja rješenja.

VEZANO

Mostarski univerzitet predstavio svoje studijske programe

urednik

Mostar se pretvara u grad umirovljenika

urednik

Može li gradonačelnik iz BH Bloka biti kompromis za deblokadu Mostara?

urednik