Image default
ZNANOST

U 50 godina nestalo dvije trećine svih divljih životinja na svijetu

Svjetska populacija sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u prosjeku je smanjena za dvije trećine u manje od pola stoljeća, otkriva izvještaj o stanju planeta 2020. svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, koja zbog toga poziva na hitne mjere.

U WWF-u tvrde kako je to velikim dijelom rezultat uništavanja okoliša, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije Cvida-19, pa pozivaju na hitne mjere kako bi se trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sustava, prenosi Hina.

Izvještaj o stanju planeta predstavlja sveobuhvatnu studiju stanja prirode kroz Indeks živućeg planeta (Living Planet Index, LPI), koji prati stanje broja populacija divljih vrsta.

“Iako ti pokretači uključuju prenamjenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija gubitak je i degradacija staništa, uključujući i sječu šuma, sve zbog načina proizvodnje hrane”, tvrdi WWF.

Izvještaj o stanju planeta 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte ljudskih života, ističe generalni direktor WWF Internationala Marco Lambertini.

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosustava. Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto, više nego one koje žive u šumama ili oceanima. Svjetske rijeke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja prepolovljena su, a životi milijuna ljudi postaju sve nesigurniji, kažu u WWF-u.

VEZANO

Muškarac izbačen iz stana sa 110 mačaka

urednik

Vozači za godinu dana ubili skoro 600 divljih životinja u sjevernoj Tanzaniji

urednik

Eutanazirana najstarija ljenjivka na svijetu

urednik