Image default
EU

Beč: Pojačane mjere u borbi protiv korona virusa

Rastući broj infekcija koronavirusa u Beču iziskuje nove mjere. Gradonačelnik Michael Ludwig i član gradske vlade za socijalna pitanja, zdravstvo i sport, Peter Hacker, dali su nove preporuke za suzbijanje pandemije koronavirusa. U njih se ubraja kontinuirano testiranje i bez simptoma te pojačano nošenje maski.

„Beč testira više od bilo koje savezne pokrajine. Do sada smo izvršili ukupno 337.566 testiranja, a u augustu dnevno u prosjeku po 4.300. Ovom ofanzivnom strategijom otkrivamo i slučajeve koji bi inače ostali neotkriveni“, rekao je gradonačelnik Michael Ludwig.

Tako će se u narednom periodu primjenjivati strožije mjere i zahtijevati više nošenja maski. U prodaji, školama i za sve oblike kontakata s kupcima, zaštita usta i nosa bit će obavezni. Nastavit će se sa rutinskim testiranjima u bolnicama i staračkim domovima, a kako bi se spriječili klasteri na radnim mjestima grad će sa partnerima izraditi nova pravila socijalne interkacije.

„Svjesni smo da se ekonomski i društveni život moraju održavati, ali istovremeno želimo zaštiti zdravlje mnogih ljudi. Ovdje se radi o pravom balansu“, naglasio je Peter Hacker.

Grad pri tome podsjeća stanovnike da pandemija nije gotova. Sezona gripe se približava, a ljudi će sve više vremena provoditi u zatvorenom prostoru. Posebna pažnja se posvećuje nošenju maski u kafićima, pozorištima i operama. Ove strožije mjere su prije svega namijenjene povećanju svijesti kod mlađe populacije.