Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Biskup Petar Palić: ‘Želim sanjati o BiH kao zemlji mira, ujedinjenja, poštovanja i razumijevanja, bez prijetnji i vladavine jačega’

Piše: V.S.Herceg

Jučer je u Mostaru, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, na obljetnicu posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i na obljetnicu biskupskog ređenja biskupa Ratka Perića, održan svečani čin uvođenja mons. biskupa Petra Palića u biskupsku službu Biskupije Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske.

Biskup Palić osmi je biskup ove biskupije – do sada su na toj dužnosti bila četiri dijecezanska i četiri franjavačka svećenika. Nakon čitanja bule pape Franje na latinskom, potom na hrvatskom jeziku, o imenovanju biskupa Palića dijecezanskim biskupom Mostarsko-Duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-Mrkanske biskupije, biskup Ratko Perić predao je pastirski štap novom biskupu Petru Paliću.

“Svjestan sam da poteškoća i kušnje neće izostati”

U svojoj prvoj propovijedi kao mostarski biskup Petar Palić je podsjetio je da je na 14. rujna 1980. godine, “san mnogih katolika ove biskupije postao je stvarnost kad je blage uspomene mostarsko-duvanjski biskup Petar Čule posvetio ovu katedralu i predao upravu biskupije biskupu Pavlu Žaniću, a ovu katedralu svećenicima i vjernom narodu”.

“Za razliku od Jakovljevog sna i ljestava, mi smo danas u stvarnosti i u gradu mostova. Mostova koji, nažalost, upravo u ovoj zemlji mnogo puta nisu povezivali, nego razdvajali. Prije 28 godina, na današnji dan, nije se u ovoj mostarskoj stolnici moglo slaviti ređenje novoga biskupa Hercegovačkih biskupija Ratka Perića zbog ratnih sukoba, opasnosti i razaranja. Međutim, unatoč tim sjenama zla i razrušenim crkvama, unatoč nutarnjoj ranjenosti i podjelama, hrabra Crkva, okupljena oko svoga pastira, nastavila je i u tim uvjetima svoj hod u izgradnji Kristova Kraljevstva”, rekao je biskup Palić pred okupljenim vjernicima.

O svojoj novoj službi u Mostaru, novoustoličeni biskup je kazao:

“Upravo tu skromnu i istovremeno veoma veliku službu Isus povjerava svojoj Crkvi, a u Crkvi na poseban i jedinstven način apostolu i biskupu. Danas se to poslanje, nakon služenja biskupa Ratka Perića, povjerava mojoj krhkoj osobi. Svjestan sam činjenice da trenuci poteškoća i kušnje ne nedostaju ili neće nedostajati na mojemu i na vašem putu, a možda i – ne daj Bože! – trenuci umora i izdaje. I jer smo slabi, često nam ruke i koljena zadrhte pred zahtjevom za darivanjem, vjernošću i velikodušnom ljubavlju. Mnoge su osobe tijekom povijesti spasenja, pa sve do Isusovih učenika, pokazale to svojim životom”.

Biskup Palić: Kakvu BiH sanjam

Njegov govor na trenutke je podsjetio na povijesni govor Martina Luthera Kinga ‘Ja imam san’, u kojem je govorio o zajedništvu i prijateljstvu umjesto sukoba, neprijateljstava i razdora. Bisup Palić rekao je kako želi sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli, zemlju za dostojanstven život svakoga, bez ucjena pritisaka i prijetnji.

“Na početku svoje službe pastira Hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijemo li se i možemo li se svi usuditi sanjati, pa i to da će se jednom situacija „slučaja“ i „fenomena“ pretvoriti u odgovornu stvarnost i novu mogućnost življenja Božje ljubavi i novi „kairos“ izgradnje Kristova kraljevstva? Želim poput Jakova sanjati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju, koja ujedinjuje, a ne dijeli, i u njoj ove naše biskupije koje imaju svoju bremenitu, ali ponosnu povijest. Želim sanjati zemlju, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji, u kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno poštovanje i razumijevanje”, rekao je biskup Palić u svojoj prvoj propovijedi.

Ali, on je dao do znanja da ga u njegovoj službi očekuju i mnogi izazovi te je naglasio kako njegove riječi ne znače da snivajući na trenutak želi pobjeći od stvarnosti i da zatvara oči pred društvenom stvarnošću u kojoj živimo kao i pred stvarnošću Crkve u Hercegovini i izazovima koji ga očekuju.

Na koncu propovijedi on je imao vrlo znakovitu poruku:

“Kao što ni Krist nije zatvarao oči i bježao pred stvarnošću križa, i ja danas, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, pred vama i u zajedništvu sa svima vama ispovijedam vjeru da je jedino po Kristovu križu ljudskom rodu darovano spasenje, da je u križu i naša proslava, uskrsnuće, konačna pobjeda nad grijehom i zlom. Stoga, ne uznosi me „Hosana“ danas, niti dršćem pred onim „Raspni ga“ sutra, sve dok živim za Krista, umrlog i uskrsnulog, i dok na njegovu riječ bacam mreže i činim ono protiv čega se goli ljudski razum buni. Da! Spremni smo, Gospodine, bacati svoje mreže, unatoč podjelama, umoru, nemoći i razočaranosti i samo zato jer nam Ti to zapovijedaš! Želimo, Gospodine, bacati svoje mreže, ne kako bismo drugoga zarobili i ograničili mu slobodu, nego kako bismo ga pozvali u Tvoje zajedništvo, u kojemu nam dopuštaš da budemo bolji ljudi. I sigurni smo, mreže se neće raskinuti, jer si Ti s nama, u euharistiji i zajedništvu koje živimo jučer, danas i sve do svršetka svijeta”, poručio je novi mostarski biskup.

Na kraju svete mise, novoustoličeni biskup zahvalio je biskupu Ratku Periću što se trudio, kako je kazao, “kroz mnoge nevolje nastojao ostati dosljedan, vjeran i poslušan sin Crkve”. “Neka vam Gospodin bude nagrada za sve i daruje vam dobro zdravlje kako biste još puno godina za nas i s nama zahvaljivali na Njegovim brojnim dobročinstvima”, rekao je novi mostarski biskup Petar Palić, zahvalivši se pri tom i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na podršci hrvatskom narodu u BiH, te istaknuvši uvjerenje da će isto nastaviti i ubuduće. Također, biskup Petar Palić zahvalio se i vladici Dimitriju i mostarskom muftiji Salemu Dedoviću.

Brojna izaslanstva na ustoličenju novog mostarskog biskupa

Na ustoličenju novog mostarskog biskupa i svetoj misi ispred mostarske katedrale nazočila je i majka Zora biskupa Palića kao i njegova obitelj i prijatelji. Također, sudjelovala su i brojna nadbiskupska i biskupska izaslanstva, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, nadbiskup i apostolski vizitator za župu Međugorje Henryk Hoser, nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij, potom nadbiskup zadarski predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, splitko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koadjutor, mons. Dragan Kutleša, šibenski biskup mmons. Tomislav Rogić uz biskupa u miru Antu Milasa, krčki biskup mons. Ivica Petenjak, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, gospićki biskup mons Zdenko Križić, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nabiskupije mons. Ivan Ćurić, mons Ilija Janjić, umirovljeni kotorski biskup.

Svečanom ustoličenju novog biskupa nazočili su i članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Stanislav Hočevar beogradski nadbiskup i metropolita, mons. Rok Đonlešaj nadbiskup hvarski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, mons. Dode Gjergji, apostolski upravitelj prizrenski i predstavnik Subotičke biskupije vlč. Mirko Štefković.

Nazočni su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, provincijalna poglavarica hercegovačkih franjavaka sestra Zdenka Kozina, ravnatelj Hrvatske inozemmne pastve Tomislav Markić kao i predstavnici raznih redovničkih zajednica iz Hrvatske i BiH, brojni dijacezanski svećenici i franjevci.

Na svečanosti je sudjelovao i episkop Zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski paroh Radivoje Krulj, dok je pisanu čestitku i pismo zahvale muftija mostarski Salem ef Dedović, a koji nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanosti.

Također, svečanosti uvođenja mons. biskupa Petra Palića u biskupsku službu su nazočili i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa brojnim izaslanstvom kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom i ministrima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predstavnici županija, brojnih općina i gradova.

Inače, hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je i novootvoreni Biskupijski kulturni centar u Mostaru, a čija izgradnja je velikim dijelom financirana upravo zahvaljujući pomoći Hrvatske.

Biskup Ratko Perić

U svom uvodnom govoru vjernicima i novom biskupu, biskup Perić podsjetio je na svoje biskupsko ustoličenje te novom biskupu poželio uspjeh i blagoslov, Bogu zahvalio na svim milostima i kušnjama.

“Slava Bogu jer je utemeljio hercegovačke biskupije. Jednu, Trebinjsko-Mrkansku prije vše od tisuću godina, pod zaštitom sv. Mihovila arkanđela, a drugu Mostarsko-duvanjsku prije 140 godina i povjeravao ih sluhama svojim – Paškalu, Alojziju, Petru, Pavlu, meni nedostojnome i od danas biskupu Petru.

Hvala ti Gospodine Isuse Kriste koji si me prije 28 godina, na današnji dan, bio je također ponedjeljak, 14. rujna 1992. godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa, obdario sakramentom biskupskoga reda, službama poučavanja, posvećivanja i upravljanja po rukama zareditelja kardinala Franje Kuharića, uz suposvetitelje nadbiskupa Josipa Uhača i biskupa Pavla Žanića, u župnoj crkvi Gospe od zdravlja u Neumu. Prošlo je od tada 10.225 dana a bijaše to u jeku rata, u nesigurnosti sa svake strane. Biskupski ordinarijat izgonio, samo su ozidine ostale, katedrala izranjena s tisućama komadića granata. Sabrati će se tijekom vremena više od stotinu crkvenih objekata, što narušeno, što razrušeno. Kao da je bilo nastupilo samo vrijeme rušenja i čupanja, vrijeme ratovanja i nemilosrdna uništenja. Ali koliko god grijeh rata i razaranja obilovao, još je više obilovalo tvoje milosrđe, Sine Božji Isuse Kriste i po Tvom velikom daru sve obnovljeno i još k tomu, milošću Presvetoga Trojstva, prošireno i pojačano. Zahvaljujemo ti Duše sveti na svakoj milosti, bila ona u obliku radosti ili nevolje s kojom si nas s pravom provjeravao i hvala ti na svakom križu kojim si prokušavao našu vjernost Tvomu spasonosnom djelu”, rekao je biskup Perić u svom uvodnom govoru.

Obrativši se biskupu Paliću on je rekao: “Započeta služba u znaku uzvišenja sv. Križa Kristova meni završava i aktivna služba u znaku uzvišenja sv. Križa Kristova. Biskupe Petre, i ti započinješ u znaku Uzvišenja sv. Križa uz 40-obljetnicu posvete ove Katedrale Marije Majke Crkve i uvijek te pratila velika milost Božja, sedmerostruki darovi Duha Svetoga, od mudrosti do bogobojaznosti, i na Kristovu Riječ bacao mreže milosti i radosti i imao obilna uspjeha i evanđeoskoga blagoslova”.

VEZANO

U Mostaru ustoličen biskup Petar Palić

urednik

Novoimenovani biskup Palić predvodi misno slavlje na Ilindan u Stocu

urednik

Provincijal Šteko biskupu Periću rekao “oprosti”

urednik