Image default
ZVIJEZDE

Iznosi od kojih boli glava: Procurile plaće najvećih zvijezda BBC-ja

Nije nikakva tajna da se medijske kuće financiraju naplatom emitiranja raznih promidžbenih materijala, no plaće najvećih BBC-jevih zvijezda ipak su mnoge ostavile bez teksta, pogotovo jer je u pitanju javna televizija koja dobiva novac i od pretplatnika, prenosi Tportal.hr.

Koliko zarađuju BBC-jeve zvijezde poput bivšeg nogometaša Garyja Linekera i voditeljice Zoe Ball? Puno više nego što su to britanski pretplatnici mislili.

Radijska voditeljica Zoe Ball našla se na prvom mjestu deset najbolje plaćenih BBC-jevih zvijezda s 1.364.999 britanskih funti (11.152.041 kuna), iako je izgubila gotovo milijun slušatelja. Gary Lineker pao je sa prvog mjesta na drugo sa 1.350.000 funti nakon što je potpisao novi petogodišnji ugovor vrijedan 400.000 funti manje od prethodnog.

Zoe Ball nedavno je kupila vikendicu sa šest spavaćih soba, bazenom i teniskim terenom vrijednu milijun i pol funti koju je 1920. sagradio ruski aristokrat Vladimir de Wolff.

Zbroj plaća svih zaposlenika BBC-ja iznosi milijardu i 600 milijuna britanskih funti, pa se deset godišnjih plaća najvećih zvijezda koje zajedno iznose gotovo sedam milijuna funti (55 milijuna kuna ili oko 654 prosječnih godišnjih hrvatskih plaća) možda i ne čine tako velikima. Umirovljenička organizacija SIlver Voices komentirala je kako porast plaća u BBC-ju odaje iskrivljene prioritete u ovim teškim vremenima. Valja spomenuti da je televizijska pretplata obavezna te da država kazneno goni mnoge umirovljenike koji je ne mogu platiti.

Postoji cijeli niz plaća koje su ostale skrivene jer se nalaze u zajedničkom računu za isplatu osoba koje sudjeluju u emisijama poput ‘Strictly Come Dancing’ ili serija poput ‘Doktora Whoa’.

Popularni voditelj Graham Norton plaću od 725.000 funti prima za svoj posao na radiju, ne za emisiju ‘The Graham Norton Show’.

BBC se prije protivio objavljivanju plaća, no glavni direktor BBC-ja Tony Hall kasnije je rekao kako transparentnost smatra dobrodošlom.