Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

KAKO SPRIJEČITI IZBORNE KRAĐE: Komu i čemu će služiti 38 stranaka na izborima u Mostaru?

Matthew Palmer nedavno je došao u Mostar i okupio predsjednike svih organizacija parlamentarnih stranaka u gradu, kako bi se detaljno upoznao s problemima koji ih muče pred lokalne izbore – prve nakon 2008. godine.

Očekivano, predsjednici vladajućih stranaka koje nastupaju “u ime naroda“ (hrvatskog ili bošnjačkog) govorili su o ugroženostima, dok su iz oporbe ukazali na nelogičnosti i pripremanje krađa kakvim se svjedočilo na prošlim izborima.

– Čuli ste izjave nakon navijačkih nereda, u kojima se prozivaju paravojne udruge i rigidne struje. To neće doprinijeti fer kampanji, već će stvoriti međunacionalne tenzije i kampanju usmjeriti u drugom smjeru. Građani grada Mostara to ne zaslužuju, smatra Slaven Zeljko, predsjednik HDZ-a Grada Mostara.

Saniranje ruševina

Salem Marić (SDA) je iskoristio prigodu i Palmera zamolio da nakon izbora, prvi korak međunarodne zajednice bude donatorska konferencija međunarodne zajednice Mostar. Time bi se, naveo je, sanirale ruševine u gradu, što bi bila dobra poruka i OHR-a. U BH Bloku, pak, od Palmera i SAD-a očekuju potpuno praćenje lokalnih izbora, jer iako su tri mjeseca do lokalnih izbora – kažu, neregularnosti su već počele.

– Obratite pozornost i shvatit ćete da se prijavilo 50 subjekata u Mostaru, a da više od 80 posto njih nemaju svoje organizacije u Mostaru. Postavlja se pitanje zašto se pojavljuju predstavnici ovih stranaka u biračkim odborima, a odgovor smo možda dobili na posljednjim izborima, kada su se desile brojne neregularnosti. Nije normalno da se stranka koja u svom imenu ima “Maglaj“ i “Čapljinu“ prijavljuje na izbore u Mostaru, kazao je Arman Zalihić, predsjednik SDP-a Grada Mostara.

Aktivista i politolog, te ujedno i kandidat za Gradsko vijeće Mostara (lista Pravo na Grad) Husein Oručević upozorava na izborni inžinjering, koji je kako je rekao, odavno već u Mostaru i Bosni i Hercegovini ustaljena praksa.

– On neće biti eliminiran dok god se glasovi broje ručno i presuđuje ljudski faktor. Izvan digitalne strukture, kontrola onoga što će izlaziti iz kutija već je“proučena“ i znamo što i kako oni rade. Kada bismo imali tehnologiju, bilo bi sigurno kudikamo lakše govoriti o fer izborima, kaže Oručević.

Površnim pogledom na listu prijavljenih političkih subjekata i neupućenima je jasno kako sudjelovanje pojedinih subjekata nema nikakvog smisla. Predstavnici stranaka koje nemaju svoje ogranke u Mostaru, a prijavljene su za izbore nisu bili raspoloženi za izjave, što također ide u prilog priči oporbe. Amna Popovac nakon napuštanja Naše stranke pristupila je Platformi za progres i naći će svoje mjesto na listi ove stranke na predstojećim izborima.

– Ukupno 38 subjekata na lokalnim izborima među kojima mnogi nemaju organizacije u ovom gradu vidim kao klasičan primjer pokušaja trgovanja biračkim odborima i kontrole rezultata. Svatko tko imali prati političke procese u gradu zna koje su to stranke koje imaju svoje odbore ovdje. Nema nas ni blizu 38, upozorava Popovac.

Sreća što su izbori izdvojeni

Ipak, vjeruje da će izbori na koncu biti fer.

– Utjeha je to što će se izbori održati vremenski odvojeno od ostatka zemlje i sasvim sigurno ćemo imati veći broj promatrača na biračkim mjestima, a vjerojatno će i fokus javnosti biti tog dana ovdje. Pribojavam se krađa i prevara, ali dakle, šansa postoji, dodala je.

Broj prijavljenih političkih subjekata za mostarske izbore nažalost nije pokazatelj demokratičnosti naše političke scene, mišljenje je Irme Baralija, aktivistice koja je itekako zaslužna što će Mostar ponovno imati lokalne izbore.

– Prijavljeni subjekti za koje niko nikad u Mostaru nije čuo postoje samo I isključivo zbog jednog razloga: da bi se ostvarila potpuna kontrola što većeg broja biračkih odbora od strane nekoliko kriminalnih političkih organizacija. Ovo je također pokazatelj koliko su ozbiljno te iste kriminalne političke strukture shvatile izbore koji nam predstoje, pa koriste sve metode da se pokušaju održati na vlasti. Nadam se da će jednako ozbiljno to shvatiti i građani, te im svojim izlaskom na izbore, zajedno sa stotinama posmatrača koje ćemo kao opozicija pripremiti I aktivirati na izborni dan, osujetiti plan i kriminalne namjere, poručila je Baralija.

J. S.

VEZANO

ZAŠTO SE DOPUŠTAJU IZBORNE KRAĐE? Počeo ‘rat’ za ‘brojače’ u biračkim odborima!

urednik

U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

urednik

TRI DESETLJEĆA SRAMOTE: I za obnovu ruševina trebaju nam lokalni izbori

urednik