Image default
BIH

Čović poručio Sattleru: Izmjene Izbornog zakona budućnost europske BiH

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je jučer s posebnim predstavnikom EU-a u BiH i šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom o političkoj situaciji u BiH, Lokalnim izborima i europskom putu.

U svjetlu Međunarodnog dana demokracije 15. rujna, Čović je ukazao na značaj rada na izgradnji demokratski razvijene BiH, uvažavajući demokraciju kao opredjeljenje žitelja i jedno od temeljnih načela EU-a.

Kako je naveo, budućnost europske BiH mora obujmiti potpuno poštivanje načela jednakosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, doprinoseći dugoročnoj stabilizaciji političkih odnosa, socio-ekonomskom razvoju i regionalnoj stabilnosti. Novi integracijski pomaci u oblasti reformskih procesa ključni su kako bi BiH ostvarila daljnje iskorake na putu ka članstvu u EU, a Čović je naveo i da hrvatski politički predstavnici u Vijeću ministara daju punu potporu usvajanju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, donošenju amandmana na Zakon o javnim nabavkama BiH te na Zakon o VSTV-u BiH, kao i izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kao prioriteta koje je EU postavila pred BiH. Govoreći o predstojećim Lokalnim izborima, iskazano je zadovoljstvo nedavno ostvarenim pomacima.

Čović je prenio stav hrvatskih političkih dužnosnika o nedjeljivosti izbornog procesa te novoj diskriminaciji Mostara, naglasivši da je povećanje izlaznosti mladih i ostvarenje aktivnog sudjelovanja mladih u političkim procesima BiH prioritet. Izmjene Izbornog zakona, naglasio je, nužne su za stabilnu europsku budućnost BiH koja mora u potpunosti zaštititi jednakost i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda.

Veleposlanik Sattler ukazao je, pak, na nužnost suradnje svih aktera u BiH u cilju ostvarivanja ispunjavanja prioriteta utvrđenih Mišljenjem Europske komisije o zahtjevu BiH za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji a ukazao je i na značaj žurnog rješavanja pitanja funkcionalnosti postrojenja otpadnih voda u Mostaru.

VEZANO

Čović razgovarao s poslodavcima

urednik

Hoće li se zbog Mostara još jednom odgoditi Lokalni izbori?

urednik

Plenković dolazi u Mostar

urednik