Image default
BIH

HNŽ: Razvojna banka FBiH pomaže gospodarstvenicima i obrtnicima u doba korone

SARAJEVO – V.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić i premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji s ciljem subvencioniranja kamatne stope za gospodarstvenike i obrtnike iz svih oblasti u toj županiji s ciljem ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Pomoć će se realizirati iz Kreditne linije za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih panedimijom virusa korona, po kamatnoj stopi koju u cjelosti preuzima HNŽ.

Za krajnjeg korisnika to znači da nema obveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, a uz grace period od 12 mjeseci.

Kako je naveo Fejzić, namjena te Kreditne linije je tekuća likvidnost poduzeća ugroženih pandemijom te je konkretnija mjera od klasičnog moratorija. On je napomenuo da je Protokol osnov za zaključivanje ugovora o depozitu novca, koji će se iz HNŽ-a deponirati na račun Razvojne banke. Radi se o 500.000 KM izdvojenih iz Proračuna a namijenjenih kao jedna u nizu mjera što ih je poduzeo HNŽ u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona.

“Vjerujem da se naredne godine nećemo baviti posljedicama pandemije, već da ćemo isti Protokol potpisati za razvoj turizma, gospodarstva, malih i srednjih poduzeća u HNŽ-u. Nadati se da će i županijska Vlada sudjelovati u subvenciji i drugih kreditnih linija koje znače ekonomski napredak i novo zapošljavanje“, rekao je Fejzić uz opasku da je ovo prvi Protokol te vrste. Premijer HNŽ-a Herceg prenio je želju za pomoć opravku gospodarstva, očuvanju radnih mjesta i demografske slike, za koju kaže da je jednako ugrožena ili je slabašna u svim dijelovima BiH.

Kako je naveo, ova kreditna sredstva idu ka   ozbiljnim gospodarstvenicima i obrtnicima kako bi očuvali likvidnost i stabilnost, odnosno za oporavakgospodarstva u cjelini, prvenstveno malih i srednjih poduzeća i to osobito u oblasti turizma, drvne industrije, metalskog sektora i svega onog što je prioritetna oblast gospodarstva i izvozni segment.

“Određeni iznos ide za postojeće aranžmane s Razvojnom bankom, a drugi ide kroz javni poziv. Ovo je novac posuđen našem gospodarstvu na tri godine i dobar je primjer kako državna banka pomaže gospodarstvu kad je pogođen prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom“, dodao je Herceg.

VEZANO

Razvojna banka FBiH: Garancijski fond Vlade FBiH važna podrška privredi

urednik

Potpisan Ugovor o nastavku suradnje na realizaciji kreditnih poticaja

urednik

Nezakonito imenovani članovi Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH

urednik