Image default
BIH

MUP RS odustao od postupka protiv 16 aktivista iz grupe ‘Pravda za Davida’

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske odustalo je od postupka protiv 16 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira 30. prosinca 2018. godine na Trgu Krajine u Banja Luci, priopćili su članovi grupe “Pravda za Davida” na konferenciji za novinare u Banja Luci, javlja Anadolu Agency (AA).

Ozren Perduv, Sofij Grmuša i Zaim Šibić podsjetili su da je policija 30. prosinca 2018. godine nakon što su se vratili na Trg Krajine uhitila osam osoba od kojih neki nisu ni sudjelovali u prosvjednoj šetnji, a neki su se nalazili u obližnjim ugostiteljskim objektima. Naveli su da su ove osobe zadržane po 12 i više sati u policijskoj stanici.

“Nakon toga podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu u Banja Luci protiv 16 osoba. Prvo i posljednje rošište održano je 28. studenog 2019. godine”, kazao je Ozren Perduv i dodao da je zaključak suda bio da MUP mora da uredi zahtjev, odnosno da dostavi snimke svim okrivljenim.

Članovi grupe “Pravda za Davida” naveli su da su krajem prošlog tjedna dobili rješenja Osnovnog i Okružnog suda u Banja Luci po kojima se postupak protiv 16 osoba obustavlja zbog toga što je MUP RS odustao od prekršajnog gonjenja ljudi. “Njima je sud dao rok da do 9. ožujka urede zahtjev i MUP dopunio zahtjev 11. ožujka, dva dana po isteku roka, a Osnovni sud postupao u skladu sa zakonom obustavio postupak, a MUP je ulažio žalbu Okružnom sudu, koja je odbijena kao neosnovana”, rekao je Perduv.

Članovi grupe “Pravda za Davida” sada se pitaju i traže od MUP-a da građanima objasne šta se zapravo događalo 30. prosinca 2018. godine, zašto su uhićivali, provodili sate u policijskim stanicama, da bi na kraju MUP RS odustao od prekršajnog gonjenja.

VEZANO

‘Pravda za Davida’: Krivične prijave zbog ‘represije’ policije, MUP RS-a negira

urednik

Aktivist Ozren Perduv priveden tijekom tiskovne konferencije

urednik

Dragičević: Namjerno se odugovlači, prava istraga bi sve otkrila

urednik