Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Nacionalne ‘poglavice’ u bezočnom podrivanju pravne države!

Prestrašna je činjenica da se čelnici državnih pravosudnih institucija i OSA-e ‘mrze’ i da se takmiče u podnošenju kaznenih prijava jedni protiv drugih. Pravna država je na koljenima, kriminal i korupcija eskaliraju.

Svi čelnici državnih pravosudnih institucija, Glavna tužiteljica Gordana Tadić, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, čelnik VSTV-a Milan Tegeltija su pred kaznenim progonom.

I šef OSA-e Osman Mehmedagić je fasovao kaznenu prijavu pa je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet. Poražavajuće je, međutim, zbog čega je javnost s pravom konsternirana, što se čelni ljudi domaćeg pravosuđa i obavještajno-sigurnosnog sektora međusobno proganjaju umjesto da bespoštedno i svakodnevno love krupne ribe ogrezle o kriminal, korupciju i umiješane u krupne afere i skandale. 

Svako protiv svakoga

Ako se toj nesvakidašnjoj anomaliji, koja maligno eutanazira pravno tkivo i sluđuje javnost, pridoda i procesuiranje bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića onda nije čudno što je pravna država nepovratno slomljena i kleči na koljenima bez opipljive nade u resetiranje i oporavak.

U sjeni sukoba i neskrivene mržnje između nositelja pravosudnih institucija i OSA-e nacionalne ‘poglavice’ vode bezočnu borbu za političku kontrolu nad državnim pravnim polugama, a time posredno i za svoju slobodu.

Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom vođi silno smetaju Milan Tegeltija i Gordana Tadić, ‘poglavici’ iz Laktaša Miloradu Dodiku ne mirišu predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić, dok samoproglašenom hrvatskom stožerniku glavobolje zadaje SDA svojim neprihvatljivim udarom na  neovisnost pravosuđa.

Bivši ministar sigurnosti i zatočenik istražnog zatvora Fahrudin Radončić nema više ili zasad problema s tužiteljima i sucima, ali mu jako zaudaraju ‘Osmica’ i velikosrpski i proruski sarajevski obavještajni punkt.         

Tužbe, klevete, prijave…

Podsjećamo, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija najavio je kako će podnijeti tužbu za klevetu protiv  Kluba SDA u Zastupničkom domu državnog parlamenta zbog neprimjerenog reagiranja na formiranje predmeta u Tužiteljstvu BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

U tom priopćenju se navodi da “Gordana Tadić nije bila spremna podići optužnicu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, čak i nakon što se pojavio snimak na kojem se zorno vidi kako prima mito, a ‘formira predmet’ protiv direktora OSA-e s očiglednom političkom tendencijom”. 

U međuvremenu Tužiteljstvo BiH formiralo je i drugi predmet u vezi anonimne prijave koja se odnosi na navodne kriminogene radnje Osmana Mehmedagića u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

-Tužiteljstvo BiH je zaprimilo prijavu. Formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju. Vrše se provjere navoda iz prijave, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Kako je iz više izvora neslužbeno potvrđeno, prijava se odnosi na zapošljavanja i sumnjive odluke u OSA-i od strane direktora Mehmedagića.

U prijavi se navodi i da je Mehmedagić svojim djelovanjem nanio teške posljedice po stabilnost Bosne i Hercegovine.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik odavno OSA-u tretira kao neprijateljsku agenciju, a prije nekoliko dana se brutalno obrušio na Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, zbog španjolskog državljanstva i navodnog uzimanja mita. 

Glavna Tužiteljica Gordana Tadić odavno ima poziv za saslušanje u Parlamentu BiH.

Košmar

Ovakav košmar i adolescentna ponašanja pa i transparentna privatizacija institucija Bosne i Hercegovine nisu viđeni ni u jednoj modernoj zemlji.

Čelnici pravosudnih institucija i OSA-e pretvorili su državne poluge u cirkus i postavlja se pitanje da li ove osobe i institucije rade išta drugo osim što se bave samima sobom i međusobnim optužbama.

-Ono što je još gore jeste da se sve optužbe koje jedni drugima upućuju čine osnovanim i pokazuju kako nitko od njih nije čist i ispravan, navodi Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

-U zadnje vrijeme se događa jedno takmičenje u zlouporabi  institucija ove države koje dokazuje kako nam trebaju temeljite reforme prema jasnim preporukama koje smo dobili iz EU. Nije dovoljno samo smijeniti Gordanu Tadić ili Osmicu, sve što su u međusobnim napadima iznijeli u javnost jasno pokazuje kako moraju otići i Tadićka i Debevec i Osmica, i to zajedno sa onima koji su ih postavili, surovo žestok je Šepić.

I dok traje bijedna trakavica zbog slučajeva “Ranko Debevec”, “Gordana Tadić” i “Osmica” u pripremi je novo izvješće Europske komisije o stanju u pravosuđu.

Očekuje se kako će ponovo biti istaknuta potreba za reformom VSTV-a kako bi zaista služio interesima pravosuđa, a ne mreži političkih pokrovitelja kako je ranije naveo njemački supervizor Priebe.

Našem društvu nisu lijek upozoravajuća, ali jalova, izvješća, njemu  je potrebna žestoka akcija na suzbijanju nepodnošljivog kriminala, korupcije, raspetljavanju afera i skandala. S političkom omčom oko vrata i poslušnim i kompromitiranim čelnicima pravosudnih, sigurnosnih i policijskih agencija to je utopija.   J. S.

VEZANO

DODIK: Ideja o samoopredjeljenju srpskog naroda živi vječno

urednik

Čović i Izetbegović potpisali sporazum za Mostar

urednik

HDZ O DOLASKU RUSA U SKB MOSTAR: ‘Svaka pomoć je dobro došla’

urednik