Image default
DNEVNI

Tegeltija Mehmedagića predložio za direktora OSA-e

SARAJEVO – Za danas je bila sazvana sjednica Zajedničkog povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH no predsjedatelj Povjerenstva Nermin Nikšić (SDP BiH) objavio je novinarima da je sjednica odgođena jer nije bilo kvoruma. Kao razlog je naveo to što nije stigao prijedlog za imenovanje kadra iz HDZ-a BiH.

Prema riječima Nikšića, predsjedatlj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dostavio je prijedlog za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e te Ristu Zarića za zamjenika direktora.

“Predstavnici HDZ-a BiH iz oba doma Parlamenta BiH nisu sudjelovali u radu jer predsjedatelj Vijeća ministara BiH Tegeltija u proceduru za imenovanje nije poslao i prijedlog za glavnog inspektora OSA-e “, precizirao je Nikšić.

“U Zakonu je precizirano da, nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora OSA-e, u roku od mjesec dana treba biti imenovan glavni inspektor, ali članovi Povjerenstva ne vide razlog zašto ne bi išao zajednički taj prijedlog, osobito u situaciji u kojoj jedni drugima ne vjeruju. Mandat je istekao svima“, pojasnio je on.

Odgovarajući na pitanje o diplomi Mehmedagića, Nikšić kaže da on neće o tome donositi sud već da, ako Vijeće ministara smatra da je diploma validna, postoje tijela koji to trebaju istražiti i dati stav o tome. Istaknuo je i da Zakon jasno kaže da je osnov za razrješenje direktora ako se protiv njih pokrene kazneni postupak zbog zloporabe položaja, odavanja službene tajne i zbog drugih djela.

Član parlamentarnog Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Mirko Šarović (SDS) također je kazao da sjednica nije održana jer nije bilo uvjeta za to budući da nije bilo niti jednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda.

“Nezvanično smo obaviješteni, iako nije bilo pismenog obrazloženja, da oni nisu došli stoga što na dnevnom redu sjednice nije bilo i pitanje imenovanja trećeg čovjeka po značaju u OSA-i iz reda hrvatskog naroda. To je ono što ja znam“, pojasnio je Šarović. Govoreći o narednim koracima, najavio je da bi predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva trebao zakazati novu sjednicu kada se za to steknu uvjeti, no hoće li se tada birati trećeg člana u Agenciji nije mogao potvrditi. “Ova priča se nastavlja jer je naša zadaća dati mišljenje o kandidatima za te pozicije, a konačan stav daje Vijeće ministara BiH“, zaključio je Šarović.

Zajedničko povjerenstvo jučer je trebalo razmatrati i ozbiljne optužbe na rad direktora OSA-e u svezi zloporaba resursa OSA-e u političkim obračunima. Mehmedagić je prijavljen Tužiteljstvu BiH a otvoren je i predmet u svezi spornih diploma prvog čovjeka OSA-e.

VEZANO

TEGELTIJA: Sredstva za lokalne izbore će biti osigurana

urednik

Zoran Tegeltija prihvatio ostvaku Fahrudina Radončića

urednik

Potpisana odluka o raspodjeli sredstava MMF-a

urednik