Image default
BIH

Zdravstvu skoro 15 milijuna KM?

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da bi na narednoj sjednici ove institucije trebalo da bude donesena odluka o dodjeli skoro 15 milijuna KM zdravstvenom sektoru u BiH. Direktna pomoć Tegeltija je u razgovoru za Hayat televiziju precizirao da se radi o 14,9 milijuna KM i da je to dio od ukupno 42 milijuna KM direktne pomoći Vijeća ministara privredi i zdravstvenom sektoru zbog pandemije virusa korona iz ušteda u proračunu zajedičkih institucija.

“Ta 42 milijuna su 5,5 posto naših izvornih prihoda”, dodao je Tegeltija. Prema njegovim riječima, preostali dio sredstava namijenjen je za realni srektor, u prvom redu za oporavak međunarodnih aerodroma, poduzeća koja se bave javnim prijevozom putnika, pogotovo međunarodnim prometom, turizam i ugostiteljstvo, te izvoznike.

“Moje je mišljenje da moramo pomoći insitucije kulture i sportske saveze”, istaknuo je Tegeltija, navodeći da će otvaranje kulturnih institucija i sporstkih manifestacija za posjetitelje zavisiti isključivo od procjene zdravstvenog sektora. Predsjedavajući Vijeća ministara je negirao da su entiteti donijeli odluku o otvaranju granica BiH za strance, navodeći da je to urađeno nakon dobijanja jasnog stava zdravstvenih radnika.

“Mogli smo da otvorimo granice bez njihovog stava, ali nismo mogli da ih izložimo riziku”, poručio je Tegeltija.

Tegeltija je uvjeren da je Vijeće ministara od početka pandemije virusa korona uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a što je bilo potrebno za građane BiH.

“Od 5. ožujka, kada je zabilježen slučaj prvog oboljelog u BiH, do srijede, kad je usvojena informacija o pristupanju BiH globalnoj priči o nabavci cjepiva, na svakoj sjednici bila je točka o pandemiji”, konstatirao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, najvažnija stvar bila je kako pomoći zdravstvenim radnicima, koji su na samom početku tražili da se obezbijedi kontrola ulaska u BiH, a nakon čega su uslijedile aktivnosti na otvaranju takozvanih “zelenih koridora” neophodnih za opskrbljivanje tržišta BiH i zemalja regije.

“Potom smo pristupili osiguravanju financijske i humanitarne pomoći”, rekao je Tegeltija.

Podsjećajući da je u vrlo kratkom vremenu osigurano gotovo 700 milijuna eura od različitih financijskih institucija, Tegeltija je precizirao da su ta sredstva stavljena na raspolaganje entitetima i kantonima, prije svega za pomoć zdravstvenom sektoru i gospodarstvenicima za plaće, poreze. On je ocijenio da humanitarna pomoć nije bila ovako velika, ali da je stigla do građana i bolnica. Tegeltija je naveo da za dio medicinske opreme nije postojala adekvatna dokumentacija, koju su tražili Uprava za indirektno oporezivanje i Agencija za lijekove.

“Vijeće ministara se po prvi put susreo sa uvozom medicinske opreme, to nikada nije bilo u njegovoj nadležnosti”, rekao je Tegeltija, ističući da ne može isteći rok medicinskoj opremi koja još nije raspoređena.

Ocijenivši da su Vijeće ministara i većina institucija uspješno reagirali na pandemiju, Tegeltija je poručio da će biti osiguran novac za cjepivo protiv virusa korona, ali da će podrška realnom i zdravstvenom sektoru biti potrebna i u narednoj godini. Kada je u pitanju izmjena Zakona o PDV-u, predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da se mnoge inicijative odnose na pomjeranje roka plaćanja i smanjenje stope PDV-a.

Ističući da je to lako uraditi, Tegeltija je upozorio da bi gubici za one koji brinu o zdravstvnom sektoru, obrazovanju, realnom sektoru, bili mnogo veći od benefita.

“Radimo na izmjenama zakona o PDV-u i radićemo ga onako kako smo dogovorili na početku 2020. kada nitko nije očekivao pandemiju”, dodao je Tegeltija. On je ocijenio da humanitarna pomoć nije bila ovako velika, ali da je, nakon pribavljanja potrebne dokumentacije, stigla do građana i bolnica.

VEZANO

Potpisana odluka o raspodjeli sredstava MMF-a

urednik

TEGELTIJA: Sredstva za lokalne izbore će biti osigurana

urednik

Tegeltija-Varhelyi: Spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH

urednik