Image default
ZNANOST

Za izbjegavanje novog lockdowna mora se ispuniti ovih 5 kriterija

Prema novoj analizi objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, zemlje ne bi trebale olakšavati mjere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa dok ne ispune pet kriterija.

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, pet je kriterija koje bi zemlje trebale zadovoljiti da bi mogle olakšati mjere lockdowna:

1. Poznavanje statusa zaraze
2. Uključenost zajednice
3. Odgovarajući javnozdravstveni kapaciteti
4. Odgovarajući kapaciteti zdravstvenog sustava
5. Kontrola na granicama 

 Autori studije promatrali su devet bogatijih zemalja koje su počele s popuštanjem mjera, Hong Kong, Japan, Novi Zeland, ingapur, Južnu Koreju, Njemačku, Norvešku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Otkrili su da vlade nisu ispunile kriterije kojima bi se izbjegli novi valovi zaraze, kao što se dogodilo u Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Dokaz je jasan. Ako se ponovno javlja bolest i povećan broj slučajeva zaraze, zemlje su se otvorile prerano”, rekao je za CNN koautor studije, Martin McKee, profesor europskog javnog zdravstva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Jedan od rezultata studije bio je i da je za sigurno ponovno otvaranje gospodarstva i zemalja potreban učinkovit sustav pronalaska, ispitivanja, praćenja, izolacije i potpore oboljelima i zaraženima. “Nijedna zemlja to ne radi savršeno. Engleska to radi posebno loše. Ni Španjolska ni Francuska nisu baš najbolje u tome”, rekao je McKee.

VEZANO

Amerikanci odobrili lijek za teže oblike bolesti COVID-19

urednik

Hoće li policija mjeriti na kojoj razdaljini sjedimo u kafiću?

urednik

U BiH potvrđeno 20.517 oboljenja od koronavirusa

urednik