Image default
EU

Sadiković: Činjenica da Ustav BiH sadrži sustavan problem nije samo problem članice VE-a, već i cijelog europskog pravnog poretka

SARAJEVO – Govoreći kao uvodničarka jučerašnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“, a tema koje je bila “Dvadeset i pet godina poslije: primjena europske pravne stečevine i vrijednosti građanskog društva ili dalje propadanje u BiH“, Lada Sadiković,  profesorica na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, ocijenila je cjelokupna primjena Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kojim je okončan četverogodišnji rat, u potpunosti izostala i 25 godina nakon što je potpisan. Sadiković je podsjetila da je Daytonski sporazum potpisalo devet potpisnika, u različitim svojstvima, a među njima i Europska unija, kao specijalni pregovarač. No, kako je dodala, jedino što se bez sumnje može konstatitarati jest da se u BiH neupitno i dalje provodi mir koje osiguravaju vojne snage EUFOR-a, čiji mandat produžava Vijeće sigurnosti UN-a.

Naime, argumentirala je Sadiković, ni danas se ne primjenjuje Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja je jedino u BiH, prije potpisivanja Statuta Vijeća Europe i same Konvencije, što je propisana praksa prema svim drugim članicama Vijeća Europe, bila izravno primjenjiva u BiH te ima prioritet nad svim drugim pravima.

“Aneks IV – Ustav BiH, niti nakon 25 godina nije usklađen s odredbama Konvencije, stoga je više no vidljivo da BiH enormno stagnira i nazaduje, a za njeno propadanje zadnjih 25 godina i dalje nitko ne odgovara. To je jedinstven slučaj u svijetu“, smatra Sadiković i napominje da Ustavni sud BiH u kontinuitetu štiti diskriminatorski Ustav BiH, dok Europski sud za ljudska prava bombardira državu s presudama protiv BiH u kojima se iznova konstatira da Aneks IV, tj. Ustav BiH, sadrži sustavan problem. “Takav problem nije samo problem države članice, već i cijelog europskog pravnog poretka. Državi BiH je, nedugo nakon potpisivanja Sporazuma, ukinut Vrhovni sud te su svi pojedinci pod jurisdikcijom države postali nejednaki pred zakonom“, upozorila je profesorica Sadiković.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99“ Adil Kulenović smatra da nikakve naredbe i kompromisi etnopolitičkih struktura nisu i ne mogu dati konstruktivan rezultat u izgradnji mira i stabilnog političkog uređenja, već samo mogu donijeti produžetak agonije i neizvjesnost cijele nacije u budućnost. “Moramo energično odbiti tretiranje bosanske države i društva kao posebnog slučaja u cijelom svijetu i kao državu kojoj se ne dozvoljava biti suvremena nacija. Prosperitetna nacija može se graditi samo na europskoj pravnoj stečevini i vrijednostima građanskog društva i demokratske države“, poručio je Kulenović te zaključio da je nužno upustiti se u proces ustavnih reformi kojima bi se “ažurirao” bh. politički sustav na način da se uskladi s europskom pravnom stečevinom, osobito u oblasti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.