Image default
DNEVNI

Kada ponovno do ‘corona-free’ županije?

Piše: V.S.Herceg

Zapadnohercegovačka županija zbog povećanja broja oboljelih danima je bila korona-žarište. No, apeliranje na pridržavanju preventivnih epidemioloških mjera kao što su nošenje zaštitnih maski, držanje fizičkog odstojanja, ali i prijetnje inspekcijom i novčanim kaznama, ipak su urodile plodom te se posljednjih dana bilježi značajan pad pozitivnih na COVID 19. Ipak, to je još uvijek daleko od, primjerice, tzv. ‘crvene liste’ koja se primjenjuje na zemlje EU-a koje imaju više od 50 oboljelih na 100.000 stanovnika za tjedan dana. Međutim, pozitivni pomaci su vidljivi.

Smanjuje se broj novooboljelih

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a, 29. rujna registrirano je 30 novooboljelih. Već 1. listopada ta brojka je bila 17, a 2. listopada 6 novozaraženih te 3. listopada bilo je 12 osoba pozitivnih na COVID 19. Nadalje, i 4. i 5. listopada bilježi se pozitivnih 3, odnosno, 4 osobe, ali 6. listopada taj broj je iznosio 26. Ipak, jasno je da se broj zaraženih smanjuje, za razliku od rujna kada se danima bilježilo više desetaka zaraženih.

U HNŽ-u se konstanto bilježi značajan broj novooboljelih i on je prema jučerašnjoj evidenciji bio 53.

Krizni stožer ŽZH-a svadbena slavlja okarakterizirao je kao jedan od ključnih mjesta i događaja za širenje zaraze, a posebno je naglašeno kako se svadbe “sele” iz ŽZH-a u susjedne županije. Naime, Stožer ŽZH je ograničio broj uzvanika na svadbama na 30, te se svadbena slavlja iz ove “prebacuju” u susjedne županije gdje vlada opušteniji pristup iako i u, primjerice, HNŽ-u vrijedi slična mjera – o 50 uzvanika u zatvorenom prostoru. I Krizni stožer ŽZH-a protekli tjedan je povećao ‘cenzus’ na 50 uzvanika.

Korona određuje i broj svatova 

“Naš primarni problem je da su neki izvan zakona. Drugi problem je što određene institucije u nama susjednim županijama ignoriraju stanje i dok mi bilježimo pad, oni bilježe rast novozaraženih, a u međuvremenu se svadbe iz naše županije sele u Hercegovačko-neretvansku ili Hercegbosansku županiju i to nije u redu. Ovim putem kao doktor i zbog javnog zdravstva apeliram na naše okolne županije koje primaju svatove, bilježe skokove broja zaraženih, postaju žarište, a i dio njihovih slučajeva se prelijeva nama, da prestanu ignorirati takve stvari zbog nekih viših ciljeva, jer višeg cilja od zdravlja ljudi nema”, rekla je nedavno v.d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, dr.med.spec.epidemiolog Andrea Jurić.

Svadbena slavlja odavno su registrirana kao korona-žarišta, a stalno mijenjanje odluka o dopuštenom broju uzvanika razlikuje se od županije do županije, tako da je tu informaciju postalo teško pratiti i samim mladencima.

Što se tiče ŽZH, tu je Krizni stožer donio začuđujuću odluku 31. kolovoza, nekoliko dana nakon proglašenja stanja prirodne nesreće i to – o dopuštanju do 200 uzvanika na svadbenim slavljima, da bi, zbog alarmantnog povećanja novozaraženih, 23. rujna donio odluku o drastičnom smanjenju na 30 uzvanika, dok je najnovijom odlukom taj broj povećan na 50.

Ipak, očito je da se broj zaraženih u ovoj županiji, koja je nakon ‘corona free’ županije danim slovila kao ‘žarište’, smanjuje.

VEZANO

POMOĆ U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: U ZHŽ stigli kontejneri!

urednik

‘Korona zakonom’ smanjene plaće proračunskim korisnicima u ZHŽ

urednik

ZHŽ: Svatove ‘ograničili’ na 30 ljudi!

urednik