Image default
DNEVNI

Otvorene 101. Šantićeve večeri poezije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u nedjelju je u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorila 101. Šantićeve večeri poezije koje će u narednih sedam dana donijeti različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja i izložbe.

Tom prilikom, Cvijanović je kazala kako je Aleksa Šantić simbol ljubavi, slobode i rodoljublja te da se iz njegovog umjetničkog opusa i bremenitog života može naučiti kako svim svojim bićem voljeti i svoju otadžbinu, ali i svakog malog običnog čovjeka, ne gledajući ko je on.

– Šantić je u tom smislu bio mnogo više od pjesme, mnogo više od imena i prezimena, mnogo više od istorijskog trenutka u kojem je živio. Moramo se truditi da uvijek pronađemo ono ‘šantićevsko’ u sebi jer samo na taj način možemo biti bolji ljudi i bolje komšije jer nas je upravo Šantić učio da rodorublje i patriotizam ne znače mržnju prema drugima koji su različiti od nas, već upravo suprotno – naglasila je Cvijanović.

Dodala je kako su vrijednosti i ideali za koje se Šantić zalagao univerzalne i vanvremenske te kako se ranije, baš kao i danas potrebno za njih grčevito boriti.

 – Za nas sve koji živimo u BiH Aleksa Šantić mora biti putokaz za bolje međusobne odnose, više razumijevanja i sloge jer Šantić podjednako pripada svima a istovremeno, začudo, ne pripada nikome posebno. Ne mogu da se otmem utisku da Šantić u sadašnjem vremenu zaslužuje mnogo više od onog što mu pruža i njegov Mostar i svi mi zajedno na ovim našim prostorima. U to ime želim sve nas zajedno da ponovo usmjerim na neprolazne vrijednosti sadržane u njegovim pjesmama i u njegovom radu kako bismo postali bolji ljudi, bolji sunarodnjaci, kako bismo pokoljenjima koja dolaze svi zajedno stvorili bolje uslove za kvalitetniji život, da zaista i ostanu ovdje gdje su rođeni, među svojima – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Na otvaranju manifestacije upriličena je izložba pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine” i muzičko- poetski program “Nemanjići u Šantićevoj poeziji”. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za televizijsku seriju “Nemanjići”, koju je snimao RTS u povodu 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Organizatori su istakli kako je i sam Šantić mnogo pisao o Nemanjićima te da se u muzičko-poetskom dijelu večeri upravo mogu čuti te pjesme.

Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku, nakon čega je uslijedio pomen na njegovom grobu na Bjelušinama.

Šantićeve večeri poezije održavaju se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a bit će zatvorene 18. oktobra izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, koja će biti upriličena u Vladičanskom dvoru.

VEZANO

Za mostarske izbore ovjereno još 12 političkih subjekata

urednik

Mučne priče iz mostarskog svijeta droge i sumnjivog morala: Tko je fatalna Sunita? (FOTO/VIDEO)

urednik

Stari most u zlatnoj boji kao znak podrške djeci oboljeloj od raka

urednik