Image default
DNEVNI

Sigurnosna protuvirusna maska iz Ljubuškog najbolja inovacija u Istanbulu

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog autor je najbolje inovacije – nagrada „TÜRKPATENT Best International“ – u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja, na 5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija. I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvaliteti nagrada, na popisu od 449 inovacija, uključujući i autore iz Turske.

Namijenjena je za široku upotrebu, ponajprije medicinskom osoblju. Sadiković je inovator s brojnim prznanjima  iz cijelog svijeta za brojne inovacije.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takve materijale su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tijekom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća, javlja FENA.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrenu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić, iz Banja Luke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

VEZANO

Ljubuški dobio novi kružni tok na zapadnoj obilaznici

urednik

Ne blijede sjećanja na poginule ljubuške branitelje (FOTO)

urednik

Biciklisti na hodočašću

urednik