Image default
EU

Tonino Picula najutjecajniji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu

Glavna europska neprofitna organizacija “VoteWatch Europe” proglasila je Tonina Piculu najutjecajnijim hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu temeljem podataka Influence Indexa 2020.

Naime, sukladno kriterijima indeksa think-tanka VoteWatch Europe, kojem je svrha promicanje političke transparentnosti i informiranosti, ova je nezavisna istraživačka organizacija evaluiranjem političkog utjecaja na oblikovanje zakonodavstva, osvajanja glasova, kao i društvenog dosega po pitanju oblikovanja javnog diskursa i uspostave potpore vrednovala Tonina Piculu najutjecajnijim hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu.

“Kao zastupnik, svojim angažmanom stalno se trudim afirmirati pozitivne europske vrijednosti suradnje i solidarnosti u svim temama, od stabilnosti Hrvatskoj i EU najbliže regije zapadnog Balkana, preko tema energetske tranzicije, kako otoka, tako i Unije u cjelini, pa sve do tema odnosa Europske unije i SAD-a. Vjerujem kako i Hrvatska može biti jaka samo u jakoj i socijalnoj EU, koja razumije i pomaže oblikovati svijet oko sebe na pozitivan način, promičući mir, stabilnost i blagostanje. Siguran sam da je ovako visokom rangiranju pridonio i moj rad na konkretnim EU agendama, poput zelene tranzicije, digitalne transformacije, posebice u uspješnoj energetskoj tranziciji hrvatskih otoka, što nas ističe i u EU kontekstu. Drago mi je da je ‘Vote Watch’ prepoznao moj i angažman mojih najbližih suradnika”, istaknuo je Picula. 

Kako stoji u izvješću, Picula je prvo mjesto zavrijedio temeljem funkcija koordinatora vanjskih poslova za S&D, zatim izradom važnih izvješća, poput godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore i preporuka institucijama EU-a na zapadnom Balkanu, a obnaša i dužnost predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja.

U lipnju ove godine imenovan je i stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o dužnosti gdje Picula u ime Europskog parlamenta pokriva sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država, priopćeno je iz Piculina ureda.

VEZANO

Otkrivene prijevare zastupnika EP-a iz dviju država članica

urednik