Image default
SVAŠTA

Turisti vraćaju ukradene eksponate iz Pompeja jer su “ukleti”

Paket koji je sadržavao dvije mozaičke pločice, dijelove amfore, komade keramike i pismo priznanja, stigao je na adresu turističke agencije u južnoj Italiji uz neobično objašnjenje.

Kanađanka je još prije 15 godina iz drevnog grada Pompeji ukrala nekoliko eksponata. Kaže da je htjela imati komad povijesti koji nitko nema. Međutim, vratila ih je poštom tvrdeći da su joj donijeli mnogo “loše energije” i godine nesreće, prenosi The Guardian.

“Sad imam 36 godina i imala sam rak dojke i dvostruku mastektomiju. Moja obitelj i ja smo imali financijskih problema. Dobri smo ljudi i ne želim ovo prokletstvo prenijeti na obitelj i djecu”, napisala je u pismu koje je potpisala samo sa Nicole, prenosi Klix.ba

Međutim, ona nije jedina koja se pokajala. Kancelarija Arheološkog parka je dobila još jedno pismo priznanja i paket sa artefaktima, opet iz Kanade.

“Uzeli smo ih ne razmišljajući o tome što su sve prošli i kako su nastradali ovi ljudi. Žao nam je, oprostite nam ovaj užasan čin. Neka im duše počivaju u miru”, napisao je bračni par iz Kanade.

Pompeji su zatrpani vulkanskim pepelom nakon katastrofalne erupcije Vezuva koja se dogodila 79. godine, a otkriveni su u 16. stoljeću i od tada su najposjećenija atrakcija u Italiji.

Godinama turisti arheološkom parku vraćaju ukradene antikvitete, uz pismo priznanja krivice, stoga su odlučili napraviti muzej u kojem će izložiti vraćene predmete.

VEZANO

Zbog selfieja na Pompejima turistkinji prijeti kazna od 3000 eura

urednik