Image default
TEHNOLOGIJA

NASA planira mobilnu mrežu na Mjesecu

Kad god se govori o komunikaciji između astronauta u svemiru i Zemlje, obično se spominje radio ili satelitska veza. No, prema svemu sudeći, astronauti koji će u sklopu NASA-ine misije Arteims uskoro krenuti na Mjesec, za komunikaciju bi mogli koristiti mobilne mreže.

Naime, NASA je objavila kako je dodijelila 14,1 milijun dolara vrijedan ugovor za uspostavu mobilne mreže na Mjesecu, Nokiji. Kako ističu to će biti prvi LTE/4G komunikacijski sustav u svemiru, koji će s vremenom prerasti u 5G mrežu (baš kao što će se to dogoditi i na Zemlji). Sustav bi trebao olakšati komunikaciju na površini Mjeseca, ali i omogućiti astronautima stabilniju vezu s bazom na Zemlji.

Iz Nokijinog odjela za istraživanja, Bell Labs, pojasnili su kako im je u planu pružiti bežičnu komunikaciju astronautima, omogućiti lakšu navigaciju po Mjesecu te olakšati prijenos videa i fotografija.

Mreža koju će izgraditi trebala bi biti kompaktna, ali učinkovita te posebno dizajnirana kako bi izdržala ekstremne uvjete koji se pojavljuju u svemiru poput radijacije i vakuuma.

VEZANO

NASA upozorava da se približava potencijalno opasan asteroid

urednik

SpaceX će na ISS dovesti dvojicu astronauta na dulji boravak

urednik

NASA objavila kako se pravi ogrlica koja ‘brani’ dodirivanje lica

urednik