Image default
BIH

Čović Sattleru i Nelsonu pričao o poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović danas se u Sarajevu sastao sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom te američkim veleposlanikom Ericom Nelsonom.

Kako su priopćili iz HDZ-a, zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socioekonomske reforme na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.
Dužnosnici su razgovarali i o Lokalnim izborima te, kako su naveli, poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti.
“EU put Bosne i Hercegovine je neupitan”, kazao je Čović potvrđujući, kako su istakli, europsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika.
Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će čim prije pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta.
Uz to, nužno je pristupiti, kako su potcrtali, zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti.
Na tragu toga, razgovarano je i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.
U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u junu 2020. godine, posebno bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora čija se implementacija, kako su ukazali, ne smije izbjegavati.
Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu saradnju ka ostvarenju unutrašnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.


“Komentirajući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dvojbe o radu u samom izbornom procesu”, poručili su iz HDZ-a.
Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih. Čović je u razgovoru ponovio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni čimbenici sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine.
Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim Bosna i Hercegovina može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost evropskim načelima.
Povodom razgovora o ekonomskoj situaciji, dužnosnici su komentarisali i Ekonomski i investicijski plan kojim se predviđaju mjere za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana te snažna međunarodna partnerstva koja doprinose ostvarenju izgradnje razvijene demokratske Bosne i Hercegovine, pripoćili su iz HDZ-a.